Håndbold Region Øst og Dansk Idrætsforbund appellerer til regioner og kommuner om at finde alternativ placeringer af test- og vaccinecentre, så der er plads til sportsaktiviteterne. - Foto: haandbold.dk

Der vil komme pres på idrætsfaciliteterne igen, hvis test- og vaccinecentrene fortsat holder til i kommunernes indendørsfaciliteter. Det mener sportsforbund, som har fået lavet en opgørelse over centrene.

Af Lene Vind,

Over hver tredje test- eller vaccinationscenter i landets kommuner lægger beslag på de lokale idrætsfaciliteter og det har betydet, at foreningerne har måttet aflyse eller flytte en række idrætsaktiviteter.

Det har været en udfordring i en tid, hvor meget var nedlukket og mange trængte til at komme hjemmefra og holde kroppen i gang.

Håndbold Region Øst (HRØ), som er et lokalforbund under Dansk Håndbold Forbund, blev sammen med andre foreninger berørt af problemerne med aflysninger og satte sig derfor for at beskrive problemets omfang.

Pensionister fra en af foreningerne under HRØ ringede rundt og sammenholdt oplysninger om kommunernes test- og vaccinecentre med idrætsfaciliteter. Og resultatet er, at 38 % af alle idrætsfaciliteter blev benyttet som test- eller vaccinationscenter. Heraf er ikke medtaget de faciliteter, som f.eks. findes på de lokale skoler, hvis kommunen bruger dem som idrætsfacilitet.

”Nu er mange af vores idrætsudøvere i håndbolden ude i det gode vejr og få blåfrosne knæ og solbrune ansigter, så de stresser ikke faciliteterne, men efter sommerferien står de alle og banker på for at komme ind igen og det er der, vi ser udfordringen,” siger Per Jensen, administrationschef hos Håndbold Region Øst.

Han mener derfor, at der skal gøres noget nu, så problemet skal løses før indendørssæsonen starter igen og udfordringen bare bliver endnu større.

Der skal findes en løsning

Håndbold Region Øst har flere eksempler på, hvordan udfordringen med optagede idrætsfaciliteter har ramt lokale foreninger. Der er både cases fra Roskilde, hvor børn og elite sportsudøvere er blevet transporteret over 10 km, for at kunne spille håndbold, og så er Brøndby, hvor ingen idrætsfaciliteter er berørt. Her er det i stedet kulturhusene, som rummer test- og vaccinecentrene, hvilket betyder at andre mennesker og aktiviteter er blevet hjemløse.

”Lige nu er samfundets og dermed også idrættens vej ud af nedlukningen, at alle danskere hurtigst muligt bliver vaccineret. Derfor er placeringen af vaccinationssteder i alles interesse,” siger Lasse Lyck, public affairs-konsulent i Dansk Idræts Forbund (DIF).

Det ærgrer dog DIF, at det i flere regioner går ud over idrætsforeninger, som har måttet aflyse aktiviteter i en tid, hvor der mere end nogensinde er brug for at bevæge sig og mødes i lokale fællesskaber.

”Mange kommuner og regioner finder heldigvis gode løsninger, men vi vil stadig appellere til, at alle alternative placeringer afsøges, så alle foreninger efter sommerferien har rammer til at tiltrække de ca. 90.000 medlemmer, der har meldt sig ud,” siger Lasse Lyck.

I HRØ vil de gerne være med til at finde en løsning, før indendørssæsonen sætter ind.

”Nu har vi hejst et lille bitte flag og gjort opmærksom på, at her er noget, vi skal kigge på,” siger Per Jensen.

Håndbold Region Øst skal mødes med Heino Knudsen, formand for Region Sjælland 16. juni, for at fortælle regionen om foreningernes udfordringer.