Det varierer fra kommune til kommune, om forældrene skal være med til at betale regningen for de øgede normeringer. - Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)

Det er op til de enkelte kommuner, om minimumsnormeringerne skal medfinansieres gennem øget forældrebetaling, eller om taksten skal fastfryses. Se her, hvordan byrådene griber forældrebetaling forskelligt an.

Af Johan Storgaard Jespersen, [email protected]

Som del af finansieringen af minimumsnormeringerne er kommunerne blevet stillet over for et valg: Skal forældrene selv være med til at betale noget af regningen for flere voksne til at passe børn?

Ifølge Folketingets aftale må forældrebetalingen ikke overstige de 25 procent, som forældre hidtil har betalt. Men da institutionerne fremover vil blive dyrere at drive, har kommunerne fået mulighed for enten at holde fast i de 25 procent og lade taksten stige – eller at fastfryse den oprindelige pris.

Læs også:
Rådmand: Bedre normeringer må medføre højere forældrebetaling

Og den beslutning har man i de forskellige byråd grebet vidt forskelligt an. I en mindre undersøgelse, som NB-Kommune har lavet, angiver 18 kommuner, at de har sat taksten op, mens ni kommuner har valgt at fastfryse forældrebetalingen.

“Vi har besluttet ikke at ændre taksten af respekt for forældrenes budgetplanlægning. Den seneste coronatid har i forvejen været præget af mange usikkerheder, så den bekymring vil vi gerne skåne dem for,” siger Susanne Utoft (S),  formand for Udvalget for Børn og Skole i Holbæk Kommune.
“Vi har besluttet ikke at ændre taksten af respekt for forældrenes budgetplanlægning. Den seneste coronatid har i forvejen været præget af mange usikkerheder, så den bekymring vil vi gerne skåne dem for,” siger Susanne Utoft (S), formand for Udvalget for Børn og Skole i Holbæk Kommune.

I Holbæk skal forældrene ikke kere sig om eventuelle prisstigninger i det indeværende år. Det fortæller Susanne Utoft (S), der er formand for Udvalget for Børn og Skole i Holbæk Kommune.

“Vi har besluttet ikke at ændre taksten af respekt for forældrenes budgetplanlægning. Den seneste coronatid har i forvejen været præget af mange usikkerheder, så den bekymring vil vi gerne skåne dem for,” siger Susanne Utoft til NB-Kommune.

Ifølge Susanne Utoft er kommunens beslutning også præget af, at der ikke hviler noget voldsomt økonomisk pres på kommunen, da man i forvejen er tæt på at være i mål med minimumsnormeringerne.

“Vi har haft fokus rettet mod institutionerne i mange år – og det kan mærkes. Så på den måde haster det ikke med at få sat taksterne op,” siger hun.

Det er endnu ikke fastlagt, om forældrebetalingen i Holbæk bliver skruet op til 25 procent næste år, men ifølge Susanne Utoft ligger det i kortene, at det kommer til at ske.

Forældrene vil have kvalitet

Udover Holbæk har blandt andre kommunerne Gribskov, Holstebro og Lejre valgt at fastfryse taksten indtil videre. Men i de fleste byråd har man besluttet at lade prisen stige. Det gælder blandt andet i større kommuner som Esbjerg og Aarhus.

"Forældrene har ikke noget imod, at taksten stiger en smule, hvis det betyder bedre normeringer. De vil gerne have flere voksne omkring deres børn," siger rådmand Mai-Britt Iversen (S), formand for Familie- og Socialudvalget i Aalborg Kommune.

Også i Aalborg har man besluttet at hæve forældrebetalingen, og det har forældrene faktisk været meget tilfredse med. Det vurderer rådmand Mai-Britt Iversen (S), der er formand for Familie- og Socialudvalget i kommunen.

“Vi har ikke hørt nogen klager. Forældrene ser kvaliteten i institutionerne som det mest afgørende, og derfor er det også, hvad vi vægter højest,” siger Mai-Britt Iversen til NB-Kommune.

Er der ikke noget uretfærdigt ved, at forældrene skal punge ud på grund af en politisk beslutning, som de ikke selv har haft indflydelse på?

“Nej, det synes jeg faktisk ikke. De fortsætter jo med at betale den samme andel, og jeg tror, de har forståelse for, at kvaliteten bliver bedre. Forældrene har ikke noget imod, at taksten stiger en smule, hvis det betyder bedre normeringer. De vil gerne have flere voksne omkring deres børn,” siger Mai-Britt Iversen.

Hun lægger vægt på, at der ikke er nogen fare for, at den øgede forældrebetaling rammer socialt skævt:

“Hvis man som forældre har en svag økonomi, er der jo mulighed for, at man kan søge om forskellige tilskud. Så de fattige børnefamilier bliver ikke påvirket,” siger Mai-Britt Iversen.

Læs også:
70 kommuner havde merudgifter til minimumsnormeringer i 2020