Del artiklen:
'Vi kommer til at omlægge indsatser på det specialiserede områder,' siger Halsnæs Kommunes borgmester, Steffen Jensen.
'Vi kommer til at omlægge indsatser på det specialiserede områder,' siger Halsnæs Kommunes borgmester, Steffen Jensen. - Foto: Halsnæs Kommune

Halsnæs-borgmesteren Steffen Jensen (S) ærgrer sig over, at der ikke blev afsat flere midler til specialområdet i den nye kommuneaftale. Mange kommuner står foran udgiftspres fra handicappede, ældre og børn, siger professor.

Det kommer til at få afgørende betydning for adskillige kommuner, at den nye aftale om kommunernes økonomi ikke indeholder flere penge til det specialiserede område.

Det mener professor Kurt Houlberg fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Den nye aftale om kommunernes økonomi for 2022 blev indgået mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen sent tirsdag aften.

Aftalen indeholder et løft af servicerammen på 1,4 milliarder kroner, hvilket især skal dække den demografiske udvikling med flere ældre og flere små børn. Beløbet skal fordeles mellem alle landets kommuner.

Servicerammen er et udtryk for, hvor meget kommunerne tilsammen må bruge på serviceudgifter det kommende år.

Forud for forhandlingerne havde kommunerne ønsket sig 5,5 milliarder kroner over tre år til at hæve kvaliteten på det specialiserede område, som blandt andet dækker over personer med fysiske, psykiske og sociale handicap. Det fik kommunerne dog ikke.

Kommunerne kan selv bestemme, om de vil bruge deres del af de 1,4 milliarder kroner til et stigende antal af ældre og små børn eller på for eksempel øgede udgifter til det specialiserede område.

Men for mange kommuner i hovedstadsområdet venter der både flere udgifter til det specialiserede område og børn og ældre i de kommende år – blandt andet Halsnæs, Fredensborg, Frederikssund, Egedal, Brøndby, Ballerup, Halsnæs, Lejre, Stevns og Furesø Kommuner.

Det viser tal fra Vive og Danmarks Statistik, som professor Kurt Houlberg har samlet til TV2 Lorry.

– Så flere kommuner står overfor nogle hårde prioriteringer. Skal man øge budgetterne til de mindreårige og ældre for at følge med den demografiske udvikling? Eller skal man holde igen her for at undgå besparelser på andre områder? siger Kurt Houlberg til TV 2 Lorry.

Havde håbet på flere penge

Halsnæs Kommune er en af de kommuner i hovedstadsområdet med flest udgifter til det specialiserede voksenområde per borger – og tallet er steget fra 11.653 kroner per borger i 2018 til 12.273 kroner per borger i 2020.

Kommunens borgmester, Steffen Jensen (S), havde håbet på flere penge til det specialiserede område.

– Nu må vi finde ud af det med hårde prioriteringer, siger Steffen Jensen til TV 2 Lorry.

Han påskønner dog, at der de seneste år er sendt flere penge til velfærd i kommunerne.

– Men når det er sagt, er der jo stadig et kæmpe udgiftspres på det her område. Vi forventer, at både antallet af børn og ældre stiger, siger Steffen Jensen.

Han vil i det kommende budget kigge på alle områder, for at få enderne til at nå sammen. Folkeskoler, dagtilbud, ældreområdet og administration. Og også det specialiserede område.

– Vi kommer også til at omlægge indsatser på det specialiserede områder. Det er ikke sådan, at mennesker med handicap så får et højere serviceniveau. Man får nok et lavere serviceniveau, siger Steffen Jensen.

I Halsnæs Kommune er der heller ikke råd til at anbringe børn uden for hjemmet i samme grad, som regeringen ønsker det, mener Steffen Jensen.

– Hvis man har den ambition, så skal der altså følge penge med, siger Steffen Jensen.

I den nye aftale står der, at “kommunerne skal blive ved med at have fokus på at styre og prioritere udgifterne på området indenfor rammen.”

Spørgsmål: Steffen Jensen, skal I ikke arbejde på at bruge jeres midler bedre?

– Det skal vi. Og det gør vi også. Vi omlægger indsatser og laver nye tiltag. Og sådan har vi nedbragt stigende udgifter. Men vi tænker over, om der er nogle områder, vi kan hjemtage? Skal vi være villige til at stoppe familiebehandling, hvis det ikke virker? Vi skal kigge på at lave noget om, hvis ikke det virker, siger Steffen Jensen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her