Det er meget ærgerligt, at ældre og ansatte nu skal isoleres, og pårørende bliver forment adgang. Det mener forvaltningsdirektør Mette Olander. - Foto: Køge Kommune/Collage NB-Kommune

Et plejehjem i Køge er hårdt ramt af coranaudbrud på trods af, at alle de smittede er vaccinerede. 14 beboere og ni medarbejdere er smittet. ‘Jeg er overrasket,’ siger forvaltningsdirektør.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

14 ud af 64 beboere på Nørremarkens Plejehjem i Køge Kommune sidder nu i isolation. De er – på trods af at de er vaccinerede – blevet smittet med corona. Det er meget ærgerligt, siger forvaltningsdirektør.

Ud over de nu isolerede ældre på Nørremarkens Plejehjem, så er ni medarbejdere sendt hjem i karantæne.

“Heldigvis har ingen af beboerne symptomer på covid-19. Blandt de hjemsendte medarbejdere er det kun en enkelt, som har lette symptomer,” fortæller Mette Olander, som er direktør for Velfærdsforvaltningen i Køge Kommune, til NB-Kommune.

For pårørende til beboerne betyder udbruddet, at plejehjemmet er lukket for besøg. Mette Olander er meget ærgerlig over smitteudbruddet:

“Selv om ingen borgere på plejehjemmet er syge af corona, så kommer det jo til at gå ud over det sociale samvær, at de nu skal være i isolation. Det er hverken de, pårørende eller personalet glade for. Vi var jo lige begyndt at vænne os til normale forhold med besøg og så videre,” siger Mette Olander.

Det er kommet noget bag på hende, at så mange pludselig har covid-19.

“Jeg er overrasket over det her udbrud. Men det er jo gået op for mig, at vaccinerne ingen garanti er mod corona. På den positive side er så, at de vaccinerede tilsyneladende kun i sjældne tilfælde får symptomer,” siger Mette Olander.

Det vides ikke i skrivende stund, hvordan coronasmitten er kommet ind på plejehjemmet. Og det er heller ikke oplyst, hvilken variant af corona, der er tale om. Statens Serum Institut har ikke svaret på henvendelse før denne artikels deadline.

“De medarbejdere, der er smittede, er sendt hjem i isolation, ligesom de smittede borgere isoleres, jævnfør de retningslinjer vi får fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Vi samarbejder tæt med myndighederne, og har fokus på smitteopsporing og at inddæmme yderligere smitte,” siger Mette Olander i en meddelelse.

Andre faggrupper står til rådighed

Adspurgt om udbruddet på Nørremarkens Plejehjem kan give problemer med bemandingen indenfor ældreplejen i hele Køge Kommune siger Mette Olander til NB-Kommune:

“Så længe smitteudbruddet er begrænset til ét plejehjem, så skal vi nok klare det med bemandingen. Og skulle der opstå problemer, så må vi gøre, som vi gjorde i foråret.”

“Nemlig at trække på andre personalegrupper fra for eksempel kantiner og genoptræningsindsats. De har fået uddannelse, så de kan give en hånd med i ældreplejen om nødvendigt.”

Lignende udbrud andre steder

Det kan undre, hvordan beboerne på et plejehjem i så stort omfang kan få corona, når nu de er vaccinerede. Men det kan skyldes, at de ældres immunforsvar generelt er dårligere til at producere antistoffer. Altså desto ældre man er, jo svagere kan forsvaret mod sygdom blive.

I februar offentliggjorde Statens Serum Institut (SSI) resultaterne af en undersøgelse af i alt 39.040 beboere på plejehjem og 331.039 sundhedsarbejdere. Den viste, at vaccinernes evne til at beskytte mod covid-19 er 90 procent for sundhedspersonale og 64 procent for plejehjemsbeboere. Langt hovedparten af de vaccinerede i SSI’s undersøgelse havde fået vaccinen fra Pfizer-Biontech, skriver Jyllands-Posten.

SSI konkludere i forbindelse med sin undersøgelse, at 64 procents beskyttelse blandt plejehjemsbeboere er “høj effektivitet”.

I Norge har man ifølge Jyllands-Posten også set flere eksempler på smitte blandt færdigvaccinerede plejehjemsbeboere. I april blev syv færdigvaccinerede plejehjemsbeboere i Ullensaker Kommune i Norge  smittet med coronavirus. Her var flere smittet med den sydafrikanske og brasilianske coronavariant. Begge disse varianter indeholder mutationen E484K, som kan medføre nedsat følsomhed for de beskyttende antistoffer, skriver avisen.