Kommunerne har bygget på livet løs i både 2020 og 2021, men fra 2022 skal de igen vænne sig til at bruge lidt færre penge på byggeri og anlæg. Samlet sænkes anlægsloftet fra 21,9 mia. kr. i 2021 til 19,9 mia. kr. i 2022. - Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Regeringen har lyttet til økonomernes løftede pegefinger, og har sænket kommunernes anlægsloft for 2022 til niveauet fra før coronakrisen. I alt er kommunernes anlægsloft 19,9 mia. kr. i 2022.

Af Peter Risager, [email protected]

Regeringen har med økonomiaftalen sænket kommunernes anlægsloft med 2 milliarder kroner i 2022 i forhold til 2021, fra 21,9 milliarder kroner til 19,9 milliarder kroner.

Dermed har regeringen lyttet til vismændene, finansministeriets embedsmænd og stort set alle andre økonomer, der har udtalt sig om størrelsen for anlægsloftet i 2022.

Den entydige anbefaling har været, at anlægsloftet skulle ned, fordi bygge-og anlægsbranchen med hastige skridt har nærmet sig en uholdbar situation med stigende mangel på arbejdskraft, stigende priser og stigende leveringstider.

I den sammenhæng er anlægsrammen et vigtigt redskab til at regulere bygge- og anlægsbranchen, fordi regeringen og kommunerne med rammen kan styre præcis hvor meget den offentlige sektor skal understøtte branchen.

Sidste forår valgte regeringen helt at fjerne anlægsloftet for 2020, fordi der var stigende arbejdsløshed som følge af coronakrisen, og derfor ville man bruge byggeriet til at understøtte beskæftigelsen og den generelle samfundsøkonomi. Kort tid efter lagde man et stort løft af anlægsloftet ind i kommunernes økonomi for 2021.

Men nu peger konjunkturerne i bygge- og anlægsbranchen i den modsatte retning, og derfor er der bred enighed om blandt økonomer, at anlægsrammen i økonomiaftalen skulle skrues ned til niveauet fra før corona.

Kommunernes anlægsramme for 2022 i den netop indgåede økonomiaftale er næsten på niveau med rammen for 2020, inden den som bekendt blev ophævet som følge af coronakrisen. Dermed er anlægsrammen stadig i den høje ende i forhold til de seneste mange år, men niveauet er dog på et mere normalt niveau.

Ligesom tidligere år, er der heller ikke i økonomiaftalen for 2022 sanktioner på kommunernes faktiske anlægsudgifter i 2022, hvis deres udgifter skulle ende på et højere niveau end anlægsloftet.

Det står dermed i modsætning til servicerammen, hvor kommunerne bliver sanktioneret, hvis deres samlede serviceudgifter overstiger den aftalte ramme med regeringen.

Til gengæld er en milliard kroner ud af kommunernes samlede bloktilskud betinget af, at kommunernes budgetter på anlægsområdet i 2022 holder sig indenfor rammen på 19,9 milliarder kroner, så det planlagte forbrug må ikke overstige rammen.

Se kommunernes anlægsramme i alle økonomiaftaler siden 2011 i tabellen herunder.