Hvordan bliver vi klogere på vores kultursektor og vores kulturpolitik? Det diskuteres i dag på et webinar arrangeret af Danske Kulturbestyrelser og Rytmisk Center.

Der mangler viden om kulturlivet, derfor sætter Danske Kulturbestyrelser fokus på emnet om oplyst kulturpolitik og et Kulturens Analyseinstitut, som også kan være til gavn i kommunerne.

Af Lene Vind,

Coronakrisen har udløst mange meninger om kulturlivet og den måde hjælpepakkerne er blevet tildelt på. Måske handler det i bund og grund om, hvor megen viden det offentlige Danmark egentlig har om kulturlivet?

Danske Kulturbestyrelser tager i dag på et webinar fat i problematikken, som er blevet meget mere synlig under perioden med coronalukning. Organisationen mener, at kulturen stod sidst i køen til hjælpepakkeforhandlingerne og årsagen er formentlig, at der er for lidt viden og for lidt kapacitet i departement og styrelse til at kunne håndtere den komplicerede og mangfoldige kultursektor.

“Derfor arbejder vi for oprettelsen af et Kulturens Analyseinstitut sammen med en række andre organisationer,” skriver Danske Kulturbestyrelser i det seneste nyhedsbrev.

Ledelse fokuseret på data

Der er ikke tilstrækkelig viden til rådighed for at forstå kulturen og den effekt coronakrisen har haft på området og derfor heller ikke hvilke hjælpepakker, der var mest velegnet. Det skriver Danske Kulturbestyrelser i oplægget til dagens webinar.

“Mange i kulturen har ment, at det også gælder i ”fredstid”, at vi ikke er i stand til at føre kulturpolitik på et oplyst grundlag, fordi der mangler analyser af praksis og udvikling af nutidige indsatser.”

At der mangler et godt vidensgrundlag på kulturområdet, bliver bakket op af Sofie Plenge, Kultur- og Sundhedsdirektør i Vejle Kommune og bestyrelsesmedlem i Børne- og Kulturchefforeningen.

“Det er tydeligt – og her har coronakrisen i den grad været en lup – at kulturområdet mangler systematik og overblik, når det handler om data- og analysedrevet ledelse. Det oplever vi også i kommunerne,” siger Sofie Plenge.

“Men formålet med at skabe det, skal være klart: Når man skaber ny viden ud fra analyser og data, så skal man også som sektor give håndslag på at lede på dem, tage det alvorligt og handle på det. Være villig til at ændre praksis, når indsigterne kalder på det.”

Hun ser et eventuelt kommende analyseinstitut, som en træls ven, der siger hvor skoen trykker.

Webinaret er arrangeret i samarbejde med Rytmisk Center og med deltagelse af KL, Dansk Industri og forskere fra Danmark og Norge.