Udvalgsformand Anne Kirstine Bøge Petersen (SF) - til venstre - og formand for Social- og sundhedssektor ved FOA Holstebro, Tanja Nielsen, synes det giver god mening at lokke unge med større indkomst. - Foto: Struer Kommune og FOA Holstebro

Kommune vil nu give alle unge med mod på en sosu-uddannelse fuld elevløn, selv om de formelt set ikke har krav på det. ‘Det er nødvendigt, fordi vi ikke kan fylde vores elevpladser op,’ siger udvalgsformand.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Hvordan får man flere unge til at søge ind i ældreplejen, så man undgår mangel på varme hænder?

Det spørgsmål bøvler kommunerne med at finde gode svar på. I Struer Kommune er et af svarene at lokke med bedre økonomiske vilkår til de unge, der gerne vil arbejde på plejehjem.

Normalt må unge på sosu-uddannelser nøjes med SU, når de er på grundforløbet og er under 25 år. Det er den grænse på 25 år, som kommunen vil fjerne, så alle elever får lønnen på omkring 14.000 kroner i måneden. Det er cirka 8.000 mere, end de ville have fået på SU.

“Alle kommuner står jo i kø for at få dem,” forklarer Anne Kirstine Bøge Petersen (SF), der er formand for Social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, til TV Midtvest.

I Struer Kommune manglede der i 2020 elever til 3 ud af i alt 14 uddannelsespladser.

“Det er nødvendigt, fordi vi ikke kan fylde vores elevpladser op. Regeringen har jo valgt at sige, at når man er 25 år, så får man elevløn, men vi ved jo alle sammen, at man godt kan have husleje og være begyndt at stifte familie, når man er under 25,” siger Anne Kirstine Bøge Petersen til TV Midtvest.

“Jeg håber virkelig, at det smitter af i omkringliggende kommuner”

Tanja Nielsen, formand for social- og sundhedssektor i FOA Holstebro

I FOA Holstebro, som også dækker Struer Kommune, mener man, det er en god idé at tilbyde flere penge til de yngre studerende.

“Der er ingen tvivl om, at de vil få et bredere søgefelt. Der vil være flere, der søger, nu hvor det er garanteret at kunne få en løn under grundforløbet. Det Struer Kommune gør nu, det håber jeg virkelig smitter af i de omkringliggende kommuner,” siger Tanja Nielsen, der er formand for Social- og sundhedssektor i FOA Holstebro, til TV Midtvest.

Struer Kommune forventer ifølge tv-stationen, at tiltaget vil koste et sted mellem 100.000 og 150.000 kroner om året. Anne Kirstine Bøge Petersen mener, at de penge er givet godt ud, hvis kommunen når deres succeskriterie.

Læs også:
Kommune må hidkalde rejsehold