Danske Digterruter går gennem fuglereservatet på Rungstedlund og her kan man høre korte lydfortællinger om, hvordan alt fra mad, fugle og kærlighed prægede Karen Blixens forfatterskab. - Foto: blixen.dk

En række kommuner samarbejder med projektet Danske Digterruter om 14 ruter fordelt over hele landet, hvor naturen kan udforskes i selskab med en række store danske forfattere via lydposter.

Af Lene Vind,

Danskerne har fået smag for at holde ferie i Danmark og nu får vi mulighed for at udvide kendskabet yderligere med gåture ud i det landskab, som kendte digtere og forfattere i århundrede er blevet påvirket af.

Det er projektet “Danske Digterruter” fra SDU, som inviterer danskerne ud i naturen for at sanse, læse og opleve danske digtere på nye måder. På ruterne får man adgang til lydposter, som guider gennem et landskab og en natur, der har inspireret en digter og hendes eller hans forfatterskab.

“Danske Digterruter formidler dansk litteratur i den fri natur på en helt ny måde, hvor publikum får lejlighed til at sanse steder, landskaber og grokraft, som har præget og inspireret dansk digtning og forfattere gennem mere end 250 år,” siger Johs Nørregaard Frandsen, professor emeritus ved SDU og projektets leder.

Åbningsarrangementer over hele landet

18. juni åbner de første 14 af i alt 22 digterruter med lokale arrangementer i hele landet, til efteråret åbner de næste 8 ruter. Digterruterne er blevet til i samarbejde med lokale digterhjem, museer, foreninger og selskaber.

Følgende kommuner har samarbejdet og støttet arbejdet med ruterne rundt i landet:

Skive Kommune støtter Aakjærselskabets etablering af Jeppe Aakjær-ruten.Esbjerg Kommune forestår åbningen af Brorson- og Stub-ruterne i Ribe.Ringkøbing-Skjern Kommune støtter Kaj Munk-ruten med tilladelser.Vesthimmerlands Kommune støtter arbejdet med Johannes V. Jensen-ruten på Louns halvø.Fredericia Kommune samarbejder om Carit Etlar-ruten.Vejle Kommune og Bibliotek samarbejder om Inger Christensen-ruten (åbner i efteråret).Lemvig Kommune samarbejder om Thøger Larsen-ruten.Svendborg Kommune og Bibliotek samarbejder om Johannes Jørgensen-ruten.Guldborgsund Kommune har hjulpet med Emil Aarestrup-ruten.Silkeborg Kommune har hjulpet med Blicher-ruten.
Egedal Kommune har støtte arbejdet med Frank Jæger-ruten (frankjægerland.dk).

Det landsdækkende net af digterruter er udarbejdet med en bevilling fra Nordea-fonden. De i alt 22 ruter er udviklet af forskere og formidlere ved Syddansk Universitet i nært samarbejde med de lokale samarbejdspartnere.

Danske Digterruter åbner 18. juni 2021 landet over med lokale ruter og vandringer og med hjemmesiden www.danskedigterruter.dk