Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen kritiserede under Folketingets afslutningsdebat kommunerne for at udvise for stor kreativitet for at finde besparelser på handicappede. - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen giver kommunerne hård kritik ved afslutningsdebat for besparelser på handicappede. ‘Det har ikke været kønt at se på,’ siger Jesper Petersen.

Af Arne Ullum, [email protected]

Sideløbende med regeringens forhandlinger med kommunerne om en økonomiaftale for 2022 fastholder Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen regeringens massive kritik af kommunernes indsats på handicapområdet, som har fået KL til at kræve samlet 5,5 milliarder kroner til en omfattende social plan.

Under Folketinges afslutningsdebat stillede Jens Rohde (KD) et spørgsmål om hjælpen til de handicappede, hvortil Jesper Petersen sagde:

“Jeg mener, det er nogle af de områder, hvor vi som samfund også må sige, at her fungerer tingene ikke godt nok, og at der på forskellige måder på de punkter er gang i forberedelsesarbejdet til at kunne lave en tiårsplan indenfor psykiatrien. Ligeledes en evaluering på området for handicappede, hvor jeg må sige, at de historier man har set i en periode med en utrolig kreativitet til, hvordan man kunne nedbringe sine udgifter lokalt til handicappede – det har ikke været kønt at se på.”

Da Jens Rohde spurgte om regeringen sætter kommuner og regionerne mere fri rent økonomisk og politisk, så de har muligheden for at løfte den opgave, svarede Jesper Petersen:

“Når det kommer til økonomien, så er der sat 600 millioner af på finansloven til psykisk syge, og hvad angår handicappede, og det der bliver peget på vedrørende kommuner og regioners økonomi, så forhandles der lige nu om aftalerne der.”

“Men det er værd at understrege, at der med de kommuneaftaler og den finansiering af velfærden, der er lavet under den her regering, er taget kæmpe skridt frem – også med den udligningsreform der er. Som altså mindsker det tryk, der er på den kommunale økonomi, som især er kommet fra den side som Jens Rohde desværre har meldt sig ind i efter at være gået ind i Kristendemokraterne.”