Del artiklen:
Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, afviser, at partiet kommer til at støtte en ændring af kontanthjælpssystemet, der fjerner kontanthjælpsloftet. (Arkivfoto)
Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, afviser, at partiet kommer til at støtte en ændring af kontanthjælpssystemet, der fjerner kontanthjælpsloftet. (Arkivfoto) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det bliver ikke med Venstres stemmer, at kontanthjælpsloftet fjernes, oplyser partiets beskæftigelsesordfører.

Af NB-Kommune,

Hvis beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil lave en aftale om at ændre kontanthjælpssystemet med Venstre, kan han glemme alt om at fjerne kontanthjælpsloftet, sådan som Ydelseskommissionen har foreslået mandag.

– Vi kan ikke støtte, at vi river kontanthjælpsloftet ned, siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

– Det er det, der sikrer, at det altid kan betale sig at gå i arbejde. Det har vi brug for at holde fast i og ikke fjerne. Så det bliver ikke med vores opbakning, at vi fjerner kontanthjælpsloftet.

Kontanthjælpsloftet er en grænse for, hvor meget man kan få i støtte.

Kommissionen har mandag anbefalet, at man simplificerer kontanthjælpssystemet på en række områder. Herunder at kontanthjælpsloftet skrottes.

Groft sagt skal der være en grundsats og en forhøjet sats, som man kan kvalificere sig til gennem uddannelse eller arbejde og et bestemt antal års opholdstilladelse.

Dertil kommer en række tilskud – særligt til børnefamilier – som kan supplere grundsatser.

Den simplificering betyder blandt andet, at selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelser – det var det, der tidligere hed integrationsydelser – skrottes.

De personer skal i stedet have en kontanthjælp, som så til gengæld vil være lavere end i dag.

Det vil betyde, at for 25.000 indvandrere på kontanthjælp vil ydelsen falde. Til gengæld vil den stige for 34.000 personer på det, der tidligere hed integrationsydelser.

Særligt den sidste del af den manøvre er heller ikke noget, Venstre kan bakke op om.

– Vi vil gerne drøfte forenklinger af kontanthjælpssystemet, men vi kan slet ikke støtte, at vi hæver ydelserne til arbejdsløse indvandrere og flygtninge, som der er lagt op til i kommissionens forslag, siger Hans Andersen.

Heller ikke i Dansk Folkeparti vil man bakke op om fjernelse af kontanthjælpsloftet.

Det er vigtigt at sikre, at der er incitament til at arbejde, mener beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

– De tilskudsordninger, som kommissionen ønsker at lave, kan give en kontanthjælpsmodtager med børn mulighed for at tjene mere end en kassedame i Netto, og så forsvinder princippet med at være i job, selvom ministeren siger, at det ikke gør, siger Bent Bøgsted.

Han mener, at det vil være problematisk, hvis indvandrerfamilier på kontanthjælp gennem kommissionens tilskudsordning kan tjene meget mere end en dansk lavtlønnet familie.

– Et tilskud til børnene giver ikke meget mening, hvis ikke de lavest lønnede kan få adgang til tilskuddet, for de har heller ikke pengene.

– Så hvis det er ligestilling det her, så er der noget, der halter, siger Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti.

/ritzau/