Opdeling af kommuner kan blive en konsekvens af regeringens planlagte evaluering af kommunalreformen. Hør her, præcist hvad indenrigsministeren sagde i P1-Orientering.

Læs her, hvad indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) præcist sagde om opsplitning af kommuner.

Af Arne Ullum, [email protected]

Indenrigs- og boligministeren lagde i fredagens udgave af P1-Orientering meget bemærkelsesværdigt op til en ændring af kommunekortet i Danmark. Vi bringer her et udskrift af Kaare Dybvads (S) svar på et spørgsmål om, om der er nogen kommuner, der er blevet for store.
“Det syntes jeg da er en klar overvejelse – det vil vi gerne se på. Der er jo nogen kommuner, hvor der ikke er et center men flere centre. Hvis man forestiller sig, at vi i fremtiden på Christiansborg kan lykkes med ikke hele tiden at lave lovgivning, der presser de små kommuner, men at det også i fremtiden kan være levedygtigt at have en lille kommune, så syntes jeg at der skal være den mulighed, som man også har i Sverige – at man kan se på om nogen kommuner skulle deles op.
Jeg syntes i hvert fald, at man skal have mulighed for at kigge på det og have det som en overvejelse når man laver sådan en evaluering, om der nogen, som simpelthen er vokset sig for store eller ville være mere harmoniske, hvis man havde dem i flere dele.
Jeg er jo selv – før jeg blev politiker – kommet rundt i mange kommuner og jeg kan også se, hvordan den måde man administrerer kommunerne på og det politiske liv i kommunerne bare som regel er mere harmonisk, hvis man har en centerby, der måske fylder halvdelen eller lidt mere af borgerne i kommunen, og man så har mindre byer rundt om. Hvorimod de kommuner, hvor man har flere centerbyer, der konkurrerer med hinanden, der får man også flere konflikter, og typisk også en situation, hvor administrationen har sværere ved at få tingene til at spille.
Derfor synes jeg det er en overvejelse om man på en eller anden måde kunne lave en model, hvor man kunne skele til hvad man gør i Sverige, hvor man kan lave folkeafstemninger om at lade kommunerne dele sig op.
Men det er klart, at de [kommuner, red.] som vi kommer til at udpege, de må vurdere om det er helt galimatias og om svenskerne bare er galt på den, eller om der kunne være et perspektiv i det i Danmark også. Jeg synes i hvert fald ikke, at man skal afskrive den mulighed på forhånd.”