Tønder Kommune har slået fire usædvanlige fritidsjob op til unge. I jobopslaget står:
“Du skal for eksempel snakke, se fjernsyn, spille spil, læse, synge eller måske gå eller cykle en tur sammen med beboerne – eller hvad du og beboeren har af ideer til aktiviteter. Det kan også forekomme, at personalet har behov for din hjælp omkring spisetidspunkt eller med vasketøj eller lignende.”
Ønsket er at få fire unge mellem 15- og 17 år ind på to af Tønder Kommunes plejehjem.
Det skriver JydskeVestkysten og beretter, at ideen med at få unge mennesker ind på plejecentrene stammer fra et samarbejde mellem Højer Efterskole og plejecenter Digegården. Her var eleverne fra skolen på besøg hver onsdag, hvor de talte, spillede spil og var sammen med beboerne.
“Det havde en fantastisk god effekt og glæde for vores beboere. De ældre kunne fortælle om, hvad de havde oplevet i deres liv, og de unge kunne komme med nogle nye input og en ny måde at tænke og tale på,” siger John Zachariasen, der er områdeleder for plejecentrene i Tønder Kommune, til JydskeVestkysten.
En del andre kommuner har også unge i fritidsjob på plejehjem. Og ud over den konkrete indsats for at øge beboernes trivsel, så er der også et længere sigte med det.
“Der er to spor i det her. Dels har vi konstateret, at unge mennesker kan give livsglæde på plejecenteret, men også at vi måske den vej igennem kan rekruttere nogle ind i vores sundheds- og omsorgssystem,” siger John Zachariasen til JydskeVestkysten.
I Horsens Kommune har man også haft unge i fritidsjob på plejehjem. Her sagde sundhedscenterleder Lone Nygaard Boysen tilbage i 2018 til Fagbladet FOA:
”Når jeg nu hører de unge mennesker, vi har ansat, tænker jeg, at de er megaseje. De får supergode oplevelser og indsigt i vores fag. De bliver vores ambassadører og oplever at kunne gøre en forskel for andre mennesker.”
Fakta om de fire job i Tønder
- Fritidsjobbet er på seks til otte timer om ugen.
- Timelønnen er på 62 kr., hvis man er 15 år; og 75 kr. hvis man er 16 eller 17 år.
- Der er tavshedspligt.