En gåtur med en medarbejder fra kommunen kan være et kæmpe plus for demente, lyder erfaring fra forsøg i Odense. - Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Tvunget af corona begyndte medarbejdere fra aktivitetshus i Odense at tage på hjemmebesøg hos demente. Det er gået så godt, at man forlænger ordningen frem til i hvert fald 2023.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Det kan være et stort plus for demente, at de bliver aktiveret i og omkring deres eget hjem med for eksempel havearbejde eller gåture i stedet for at skulle møde op i et aktivitetshus.

Det er erfaringen fra Odense Kommune, som har lanceret et demenstilbud, der forgår i borgernes egne hjem, og som er tilrettelagt efter borgernes individuelle ønsker og behov. Det fremgår af en pressemeddelelse fra kommunen.

Da den første nedlukning som følge af corona ramte Danmark forrige år, var Odense Kommune, grundet de gældende restriktioner, nødt til at lukke ‘Byhuset’, der er et aktivitetstilbud for mennesker med demens. Borgerne blev dog ikke bare overladt til sig selv, og en ny måde at aktivere og samarbejde med borgerne på så dagens lys.

“Vi blev nødt til at tænke kreativt. For det første fordi borgerne havde krav på et demenstilbud, for det andet fordi vi som personale havde et fagligt ansvar i forhold til at vedligeholde borgernes funktionsniveau og livskvalitet. Derfor begyndte vi som noget helt nyt at tage på hjemmebesøg,” fortæller Martin Lyck Hansen, der er assisterende rehabiliteringsleder i Byhuset.

Differentieret demensindsats

Det, der altså begyndte som en midlertidig ordning, er nu blevet udvidet til at være et længere forsøg, der løber frem til sommeren 2023. Forsøget går ud på at videreudvikle og udbrede hjemmebesøgene til de borgere med en demenssygdom, der er visiteret til et demenstilbud i ‘Byhuset’, men som af den ene eller anden årsag trives bedre med at få hjemmebesøg af Byhusets fagpersonale.

“Det er ligesom med alle andre mennesker. Nogle trives rigtig godt i større forsamlinger, mens andre trives bedre i små grupper eller på tomandshånd, og sådan er det også for mennesker med en demenssygdom,” siger Martin Lyck Hansen i pressemeddelelsen og fortsætter:

“Man kan også som følge af sin demenssygdom opleve, at ens behov ændrer sig, således at man går fra at have været tryg i Byhuset til at være mere tryg derhjemme. Muligheden for at tage på hjemmebesøg gør os i hvert fald i stand til at levere en differentieret demensindsats, så alle borgere oplever at få et tilbud, der passer til dem.”

Større livskvalitet

Hvor aktiviteterne i Byhuset er henlagt til Byhuset og er gruppebaserede, består demenshjemmebesøgene af individuelle aktiviteter, der er tilpasset den enkelte, og som typisk foregår i eller omkring borgernes egne hjem. Det kan for eksempel være gåture i lokalområdet, kortspil, havearbejde eller kulturelle aktiviteter. Vigtigst er, at aktiviteterne giver mening for borgerne, vedligeholder deres funktionsniveau og øger livskvaliteten.

Fra Søren Windell (K), der er rådmand på ældre- og handicapområdet i Odense, lyder det:

“Corona har været en rigtig hård omgang for specielt Odenses ældre og udsatte, og det har i den grad sat vores personale på prøve. Men i stedet for at gå i baglås er der blevet tænkt kreativt alle steder.”