Borgerne skal vænnes til sortere deres affald bedre, før de smider noget i containerne på genbrugspladsen. - Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix (arkiv)

Borgerne skal opdrages til at sortere deres affald bedre. Derfor er det i hovedstaden snart slut med på genbrugspladser at smide ting i en container til småt brændbart.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

I løbet af få år kommer man nok til på genbrugspladsen at lede længe, hvis man vil finde containeren til ‘småt brændbart’. Borgerne skal ikke længere kunne aflevere for eksempel papir, pap, plast og tøj i en pærevælling på genbrugspladsen.

Den udvikling er Københavns Kommune godt i gang med. I forrige uge begyndte udfasningen af containere til småt brændbart på flere genbrugspladser i hovedstaden. Det skriver TV 2 Lorry.

Den nye model med at fjerne containerne til småt brændbart blev i efteråret testet på Vermlandsgade Genbrugsplads i København. I stedet for containeren til småt brændbart blev der opsat sorteringsborde samt indsat ekstra genbrugsvejledere til at hjælpe  dem, der ikke havde fået deres affald sorteret hjemmefra.

Forsøget viste, at store dele af indholdet, der var lagt i småt brændbart, var sorteret forkert. Det fortæller Linda Rebien, der er projektleder hos ARC til TV 2 Lorry:

“Det har typisk været tekstiler, pap og papir, træ og plast, der desværre stadig har været blandet sammen og smidt i småt brændbart. Det er alt sammen noget, der kan genbruges eller genanvendes, hvis ikke det er helt ødelagt.”

Ifølge Linda Rebien viste forsøget, at omkring 30 procent af indholdet i småt brændbart kunne sorteres til genbrug eller genanvendelse.
I København har man måtte sande, at en del affald er i for dårlig stand eller for ødelagt til at blive brugt igen. Derfor sættes der i København på genbrugspladserne en ny container op med navnet ”rest eftersortering”, som bliver til affald til forbrænding.

“Det er en container, man skal bruge, hvis man virkelig har gjort sig 100 procent umage med at sortere alt ud. Så skal den lille rest, der måtte være tilbage afleveres der,” siger Linda Rebien til TV 2 Lorry.

I den kommende tid vil der være ekstra genbrugsvejledere på genbrugspladserne i hovedstaden til at hjælpe de besøgende med sorteringen.

Initiativet til at fjerne containerne til småt brændbart kommer fra Københavns Kommune. Her er teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) glad for udfasningen, der sker i samarbejde med Amager Ressourcecenter (ARC).

“Vi har i Københavns Kommune en meget ambitiøs ressource- og affaldsplan, hvor målsætningen er at tredoble genbrugsmængderne og hæve genanvendelsen af husholdningsaffald til 70 procent i 2024. Det her initiativ er et vigtigt skridt for at kunne nå vores målsætning, som jeg håber københavnerne vil tage godt imod,” siger Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse.