Del artiklen:
Den kendte fodboldspiller Stig Tøfting (tidligere AGF) har kraftigt opfordret til at bakke op om borgerforslag. (Fotoet er fra marts, hvor Stig Tøfting havde tabt et væddemål og vandrede til fordel for kræftramte børn.)
Den kendte fodboldspiller Stig Tøfting (tidligere AGF) har kraftigt opfordret til at bakke op om borgerforslag. (Fotoet er fra marts, hvor Stig Tøfting havde tabt et væddemål og vandrede til fordel for kræftramte børn.) - Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix (arkiv)

Kommunerne skal højst have to år til at afklare, hvilken ydelse syge mennesker skal have. Det fremgår af et borgerforslag, som nu kommer op i Folketinget. Blandt andet med hjælp fra fodbold-kendis Stig Tøfting.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Det skal være slut med, at kommunerne kan  bruge mere end to år på at få sygdomsramte borgere gennem afklaringsforløb. Det fremgår af et borgerforslag, som Folketinget nu skal tage stilling til.

Det er lige lykkedes for en gruppe borgere at få skaffet de over 50.000 underskrifter, som det kræver at få Folketinget til at tage et borgerforslag op. Med støtte i den forgangne weekend 8.- 9. maj fra blandt andre den landskendte tidligere fodboldspiller for AGF og Brøndby IF Stig Tøfting – alias ‘Tøffe’ – har 52.600 indtil videre skrevet under på forslaget.

Forslaget bærer overskriften: ‘Sagsbehandlingsgaranti med nationale tidsfrister og tværfaglig kvalitet i sagsbehandlingen for syge’.

Essensen af forslaget er, at man vil have Folketinget til at vedtage nationale standarder for sagsbehandlingen i sager om syge. Baggrunden er en række sager, hvor borgere har følt sig svigtet af kommunerne og trukket gennem alenlange afklaringsforløb. I forslaget står der:

“Det skal ikke være muligt at fastholde borgere i formålsløse afklaringsforløb år efter år. Klar lovhjemmel med en sagsbehandlingsgaranti på maksimalt 2 år fra tidspunktet fra 1. henvendelse til kommunen, skal indføres for personer der modtager sygedagpenge, uddannelseshjælp, kontanthjælp, ressourceforløbsydelse i ressourceforløb, ressourceforløbsydelse i jobafklaringsforløb og ledighedsydelse.”

Ud over tidsbegrænsningen på to år, vil forslagsstillerne også have  mere fokus på kvaliteten i sagsbehandlingen:

“For at sikre kvaliteten i sagsbehandlingen skal sagsbehandler og borger sammen eller hver for sig have ret til sundhedsfaglig rådgivning, herunder vurdering af både helbred og funktionsevne, på ethvert tidspunkt i sagsbehandlingen,” står der i forslaget.

Stillerne bag borgerforslaget er blandt andre socialrådgiver, jurist og lektor Louise Schelde Frederiksen. Hun og de tre andre bag borgerforslaget begrunder det blandt andet med følgende:

Der foreligger i dag ingen tidsramme for sagsbehandling i forbindelse med afklaring af arbejdsevnen. Det betyder, at mange sygdomsramte … er underlagt uvished og årelange sagsprocesser, ofte med iværksættelse af forløb efter forløb.”

“Vi hører alle løbende om sager, hvor en sygdomsramt borger har været i afklaring i 5, 10 eller 15 år uden, at der endnu er taget stilling til arbejdsevnens nedsættelse eller et mere permanent forsørgelsesgrundlag. Det er blevet praksis og en ganske ureflekteret kultur, at syge fastholdes i systemet på midlertidige forsørgelsesgrundlag og udsættes for fragmenteret sagsbehandling.”

Læs også:
Handicapforbund: Komplicerede sager skal flyttes til nye regionale enheder

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her