Det bliver snart et lovkrav, at borgmesteren giver hånd til en ny, dansk statsborger. - Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix (Arkiv)

Nu skærpes loven om at give hånd ved en ceremoni for at blive dansk statsborger: I fremtiden skal det være borgmesteren, der rækker næven frem. Hovedrystende, mener S-borgmestre.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Den socialdemokratiske regering vil sammen med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance stramme reglerne for det ceremonielle håndtryk, når en udlænding bliver dansk statsborger.

Det skriver Jyllands-Posten.

Hidtil har reglerne været, at der skal gives hånd til en ‘repræsentant for kommunalbestyrelsen’ – hvilket som bekendt kan være borgmesteren, et byrådsmedlem eller en embedsmand.

Men i fremtiden skal det være borgmesteren, der hilser borgeren med et håndtryk. Dog kan det i de store byer også være en rådmand. I den politiske aftale slås det fast, at regeringen vil fremsætte et lovforslag og udstede en bekendtgørelse, skriver avisen.

Men borgmestrene er ikke nødvendigvis enig med politikerne på Christiansborg om det fornuftige i ændringen. Forslaget bliver skarpt kritiseret af den socialdemokratiske borgmester i Frederikshavn, Birgit S. Hansen:

“Det er åbenbart magtpåliggende for et flertal på Christiansborg at styre det her i de mindste detaljer. Det ryger over i den pose, jeg kalder symbolpolitik. Jeg har ikke andet end hovedrysten tilovers for det,” siger Birgit S. Hansen til Jyllands-Posten.

I Aabenraa har borgmester Thomas Andresen (V) ikke selv givet hånd, men overladt det til byrådsmedlemmer, der gerne ville påtage sig opgaven. Han er heller ikke begejstret for, at det fremover skal være ham, der rækker næven frem ved ceremonien:

“Det vil jeg have det meget svært ved. Min grundholdning er, at hvis man har bestået indfødsretsprøven og tror på danske værdier, skal et håndtryk ikke være afgørende. Men jeg er jo en lovlydig borger, så hvis loven siger, at borgmesteren giver hånd, så er det jo sådan. Men vi er altså begyndt at miste logik i lovgivningen, når vi er nede og styre i den detaljegrad,” siger Thomas Andresen til Jyllands-Posten.