Byrådsmedlemmerne i Stevns Kommune har ikke givet kollega lov til at udtræde af byrådet inden tid. Jan Jespersen ses yderst til venstre i første række. - Foto: Stevns Kommune

Der skal en anden begrundelse til at træde ud af byrådet end partipolitiske hensyn. Det må et byrådsmedlem erfare, efter at en anmodning til borgmesteren og det øvrige byråd blev afvist.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Nej.

På et online kommunalbestyrelsesmøde for nylig besluttede byrådet i Stevns Kommune, at deres kollega Jan Jespersen, tidligere Enhedslisten og nu løsgænger, ikke får lov til at træde ud af byrådet efter egen anmodning.

I marts blev Jan Jespersen vraget som spidskandidat til KV21, og efter en tænkepause besluttede han sig for at melde sig ud af partiet.

Han sendte derfor en anmodning til borgmester Anette Mortensen (V) om at forlade kommunalbestyrelsen inden valgperiodens udløb. Begrundelsen var ‘personlige årsager’, men det er ikke en gyldig grund i henhold til styrelsesvedtægtens bestemmelser om borgerligt ombud, lyder det fra borgmester Anette Mortensen i sin anbefaling til kommunalbestyrelsen om at afvise anmodningen.

I stedet burde Jan Jespersen have henvist til sit helbred eller erhverv som begrundelse.

null
Jan Jespersen (tidligere Enhedslisten) får ikke lov til at forlade byrådet i Stevns Kommune. Fotoet er fra det virtuelle byrådsmøde, hvor sagen blev afgjort.

I byrådsreferatet står det:

“I forhold til Jan Jespersens anmodning om udtræden af kommunalbestyrelsen efterlader passussen “eller lignende” i valgloven i en vis udstrækning et vurderingsskøn til Kommunalbestyrelsen. Dog er det i vejledningen fra ministeriet præciseret, at et medlem ikke kan blive fritaget på grund af uenighed i Kommunalbestyrelsens beslutninger, udmeldelse af et parti eller politiske skuffelser.”

Jan Jespersen var selv inhabil under behandlingen af sagen, og han blev koblet af under punktet om sin egen udtræden. Da punktet var færdigbehandlet, fik han overbragt nyheden om, at anmodningen var afvist.

videosekvensen (se nedenfor) fra byrådsmødet svar Jan Jespersen herefter:

“Okay, nå – jamen, så er det jo sådan, det er.”

Kun Jan Jespersens nu tidligere partifælle Sejer Folke stemte for, at den tidligere gruppeformand kunne forlade sit embede.