Byggegrunde går som varmt brød i de store sommerhusområder i Skagen, Løkken, Rørvig og Sjællands Odde. Byggegrunden her i Stubbekøbing. - Foto: Danbolig

Kommunernes byggeteams har travlt. Blandt andet fordi salget af byggegrunde er mere end fordoblet, og rigtig mange borgere laver selvbyg. Se kommunerne med flest solgte byggegrund og udviklingen i din region her.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

De har sved på panden i kommunernes afdelinger for godkendelse af byggeri og ombygninger. Og det er med god grund for blandt salget af byggegrunde går forrygende i mange områder, viser nye tal:

Der er solgt ekstraordinært mange byggegrunde i første kvartal af 2021 sammenlignet med samme periode forrige år. En ny opgørelse fra Boligsiden viser, at der er tale om en stigning på 122 procent.

(Artiklen fortsætter under tabellen)

I første kvartal af 2021 har ejendomsmæglerne i Danmark solgt 1.793 byggegrunde. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden, der dermed også afslører, at salget er steget med 122 procent i forhold til samme periode 2020.

“Udbuddet af boliger er faldet i lang tid, så der er mange købere om de samme boliger. Det får nogle til at tænke i alternativer. For flere og flere er det alternativ at bygge selv, og det gælder for både de købere, der leder efter nyt hus og for dem, der jagter et sommerhus,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, i en pressemeddelelse.

“Byggeriet af egne sommerhuse er gået bananas

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden

Alene salget af byggegrunde til sommerhuse er steget med cirka 200 procent, mens salget af såkaldte helårsgrunde er 102 procent højere i årets første tre måneder af 2021 end i de samme måneder forrige år.

“Der er stor interesse for at bygge både huse og sommerhuse selv, og det har betydet, at også udvalget af disse er blevet mindre det seneste år. Altså er det, der for mange var et alternativ i en tid med stor konkurrence om de regulære boliger, blevet en vare, der nu også er stor rift om,” siger Birgit Daetz.

Læs også:
Stor stigning i nybyggeriet - her ligger de nye boliger

Den store stigning i salget af byggegrunde kan også måles i interessen for lånetilbud til nybyggeri. Således registrerede Finans Danmark i marts 2.545 lånetilbud til nybyggeri af boliger og sommerhuse, hvilket er 46 procent flere end på en gennemsnitlig måned i de foregående tre et halvt år.

Stigning i alle regioner

Byg-selv-trenden er da også nået ud i alle afkroge af landet, idet alle regioner oplever en stigning i salget af byggegrunde på minimum 74 procent.

Særligt i Region Nordjylland og Region Sjælland er aktiviteten på markedet for byggegrunde eksploderet med stigninger på henholdsvis 172 og 251 procent.

“I de to regioner er der det seneste år opstået et helt nyt marked for selvbyg, men særligt byggeriet af egne sommerhuse er gået bananas. De to regioner rummer nogle af de mest kendte sommerhusområder i landet såsom Skagen, Løkken, Marielyst, Rørvig og Sjællands Odde, men også områder hvor både sommerhuse og byggegrunde er blandt de billigste i landet. Den kombination tiltrækker købere,” siger Birgit Daetz.