Del artiklen:
De her seks socialdemokratiske spidskandidater har en reel chance for at vippe den siddende borgmester af pinden ved KV21. Øverst fra venstre ses: Claus Christoffersen (Helsingør), Henrik Rønnow (Haderslev), Tina Tving Stauning (Frederikssund), Michael Vindfeldt (Frederiksberg), Kasper Damsgaard (Glostrup) og Martin Sikær Kristensen (Vejle).
De her seks socialdemokratiske spidskandidater har en reel chance for at vippe den siddende borgmester af pinden ved KV21. Øverst fra venstre ses: Claus Christoffersen (Helsingør), Henrik Rønnow (Haderslev), Tina Tving Stauning (Frederikssund), Michael Vindfeldt (Frederiksberg), Kasper Damsgaard (Glostrup) og Martin Sikær Kristensen (Vejle). - Foto: Øverst fra venstre: Julian Isherwood, privat, Frederikssund Kommune, Frederiksberg Kommune, privat, Vejle Kommune

Kommunalvalget kan blive en fest for Socialdemokratiet. Måske sætter partiet rekord og vinder 50 borgmesterposter. Her får du indblik i, hvor S står til at vinde og tabe borgmesterkæder. Og du kan se nogle af de nye talenter, som S har på vej i byrådene.

Af Arne Ullum, [email protected]
og Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Socialdemokratiet kan bryde igennem en historisk mur, hvis partiet får 50 borgmestre efter kommunevalget i november. Dermed vil mere end halvdelen af alle kommuner have en S-borgmester, og det vil være en historisk rekord.

Selvom partiet lige nu står til en fremgang i de nationale meningsmålinger på 5,7 procent i Berlingske politiske barometer, så er det langtfra givet – men absolut muligt – at medvinden fra landspolitikken vil sikre Socialdemokratiet en nettogevinst på tre borgmesterposter ved kommunalvalget i november (KV21).

Partiet vandt 47 borgmesterposter efter KV17 – men mistede en da Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp forlod partiet i protest mod at blive vraget som spidskandidat.

Socialdemokratiet oplevede ved valget i 2013 en såkaldt valgvindseffekt på 25 procent, altså at ændringer i de nationale meningsmålinger slog igennem med 25 procent lokalt. Det tilsiger på nuværende tidspunkt, at fremgangen på 5,7 procent i de nationale meningsmålinger burde give Socialdemokratiet en gennemsnitlig fremgang ved KV21 på cirka halvanden procent. (Man kan blive klogere på valgvindseffekter i bogen Analyse af Kommunalvalget 2013).

Men de to procent i valg-medvind er et gennemsnitstal, som dækker over, at en siddende borgmester normalt ikke oplever en afsmitning fra landstallene. Men at han/hun derimod alene er påvirket af vælgernes dom over indsatsen de seneste fire år i kommunen.

Modsat vil valgvindseffekten være større i de kommuner, hvor Socialdemokratiet ikke har borgmesterposten, og det kan give partiet mulighed for at vinde nogle nye borgmesterposter.

Læs også:
Analyse: Fire grunde til, at V står foran svært KV21

NB-Medier forsøger her ud fra valgdata og samtaler med centrale aktører at give et billede af, hvor Socialdemokratiet kan risikere at tabe borgmesterposter, og hvor de kan vinde borgmesterkæden.

Her kan Socialdemokratiet tabe


Fredericia

Socialdemokratiet vandt borgmesterposten i 2017 efter en periode, hvor Venstres borgmester måtte gå af efter en personlig skandale. Men denne gang har Socialdemokratiets nu forhenværende borgmester Jacob Bjerregaard klart overgået alle tidligere skandaler i byen og er netop nu under efterforskning af politiet.

Selv om Socialdemokratiet har massivt flertal i dag, så kan alt formentligt ske – helt afhængig af, hvordan vælgerne vurderer indsatsen fra den nye S-borgmester Steen Wrist.

Slagelse

Den socialdemokratiske borgmester John Dyrby Poulsen sidder på stemmer fra blandt andre Liberal Alliance, som formentlig går kraftigt tilbage. Samtidig har kommunen været præget af splid ikke mindst om budgettet for 2021.

SF er gået så langt, som at indklage borgmesteren for at have vedtaget et budget, der ifølge klagen er så urealistisk, at det strider mod loven. Samtidig stiller Venstre med en stærk lokal kandidat i Knud Vincents.

Hedensted

Umiddelbart burde S-borgmester Kasper Glyngø være ‘dead man walking’, fordi han alene har borgmesterposten i den stærkt borgerlige kommune takket være støtte fra Dansk Folkeparti, som allerede inden tiltalen mod DF-næstformand Morten Messerschmidt for dokumentfalsk stod til et katastrofalt kommunalvalg. Men iagttagere peger på, at Glyngø har gjort det godt, og derfor kan han klare skærene imod alle odds.

Ærø

Socialdemokratiet er smeltet ned i interne konflikter i den lille ø-kommune, og derfor kan partiet få svært ved at genvinde borgmesterposten. Alt kan erfaringsmæssigt ske her.

Thisted

I Thisted sidder den socialdemokratiske Ulla Vestergaard på borgmesterposten takket være intern borgerlig splid. Meget peger på et nyt borgerligt flertal, og i den situation er Ulla Vestergaard helt afhængig af fortsat borgerlig splittelse.

Sønderborg

Kommunen har traditionelt altid været en svingkommune, der har skiftet borgmesteren ud ved hvert valg. Den nuværende S-borgmester Erik Lauritzen er således den første borgmester i mange år, der har overlevet et kommunalvalg.

Venstre har opstillet  tidligere minister Ellen Trane Nørby, som ved folketingsvalgene har trukket solide personlige stemmetal. Kommunen er ramt af tilbagegang, og lykkes det Nørby at overbevise vælgerne om, at hun kan skabe fremgang, og hun samtidig kan få Slesvigsk Parti og en borgerligt orienteret borgerliste over på sin side, så kan Sønderborg være i farezonen for Socialdemokratiet.

Læs også:
Nye Borgerlige før KV21: 'Det går jo rigtig godt'

Her kan Socialdemokratiet vinde


Glostrup

Venstres John Engelhardt har siddet på posten siden 2010, og han genopstiller ikke denne gang. I den seneste valgperiode har det borgerlige flertal blot været på et enkelt mandat, og med de aktuelle meningsmålinger tyder alt på, at Socialdemokratiet overtager borgmesterposten. Det bliver en duel mellem de to unge og forholdsvis ukendte lokalpolitikere Venstres spidskandidat, Piet Papageorge, og Socialdemokratiets, Kasper Damsgaard.

Frederiksberg
 
Aldrig har Socialdemokratiet haft bedre chancer for at bryde mere end 100 års konservativt styre på Frederiksberg end netop nu. De Konservative sikrede sig kun med nød og næppe borgmesterposten ved det seneste valg.
 
Selvom den relativt nye konservative borgmester Simon Aggesen har været ramt af en boligsag, så har manglen på juridisk substans i sagen formentlig gjort, at den ikke får den store indflydelse på valgresultatet. Læg dertil for De Konservative, at nogle halvkendte personer som tidligere drabschef Bent Isager-Nielsen og sognepræst Michael Brautsch stiller op for liste C.

Den nationale valgvind er dog lige nu med Socialdemokratiet, og samtidig skifter demografien løbende ud i vælgerne på Frederiksberg. Derudover vurderes partiets spidskandidat, Michael Vindfeldt, at være en stærk kandidat blandt andet på grund af sin baggrund som advokat. Læg dertil, at den tidligere radikale minister og forfatter Manu Sareen stiller op på liste A på Frederiksberg. 

Vejle

Mandatmæssigt sidder Venstres Jens Ejner Christensen blot på et enkelt mandats borgerligt flertal, og det omfatter tre DF’ere, en LA’er og en løsgænger. Hvis blot Socialdemokratiet kan flytte ét mandat, så bliver Martin Sikær Kristensen ny S-borgmester. Han anses for at være en stærk kandidat. Dels vil en positive landstendens for Socialdemokratiet hjælpe ham, dels skal han blot sikre sig omkring hver tredje af de frafaldne DF-vælgere for at at tippe mandatet.

Haderslev

Her skal Socialdemokratiets spidskandidat Henrik Rønnow blot vippe ét mandat for at sikre sig borgmesterposten. Venstre stiller med ny spidskandidat, da den hidtidige borgmester Hans Peter Geil ikke genopstiller.

Den nationale valgvind ventes at være til betydelig gunst for Socialdemokratiet, og den forstærkes i Haderslev af, at det nuværende borgerlige flertal i den nuværende valgperiode rummer fem DF’ere, og det giver Henrik Rønnow ekstra muligheder for at trække stemmer hen over midten.

Frederikssund

Den siddende borgmester John Schmidt Andersen (V) sidder med et borgerligt flertal på på 13 af de 23 byrådsmandater. Når Frederikssund alligevel er på listen af mulige ‘pick ups’ for Socialdemokratiet, så skyldes det en kombination af valgvinden fra de nationale tendenser, DF’s mulige kollaps ved kommunevalget samt de fortsatte problemer med et stort byudviklingsprojekt. Spidskandidat for S i Frederikssund er Tina Tving Stauning.

Helsingør

Selvom den konservative Benedikte Kiær har været en markant borgmester i den tidligere så sikre Socialdemokratiske kommune, så sidder hun på et smalt flertal, der kan tippe på grund af den nationale valgvind. Spidskandidat for S i Helsingør er Claus Christoffersen

Her er nogle af de nye talenter


Blandt de talenter i Socialdemokratiet, som man skal holde øje med ved KV21, nævnes ud over Martin Sikær i Vejle og Kasper Damsgaard i Glostrup også Sonja Marie Jensen i Nyborg og Merete Amdisen i Ishøj. 

Mens Merete Amdisen i Ishøj og Martin Sikær i Vejle har gode chancer for at sikre sig borgmesterposten, så vil en sejr for Sonja Marie Jensen i Nyborg være en gedigen overraskelse. Som nævnt har Kasper Damsgaard i Glostrup gode muligheder for at hive borgmesterkæden hjem. 

S skal nok vinde seks-syv nye poster for at nå de 50


Et bud kan være, at Socialdemokratiet taber mellem to og fire af sine nuværende borgmesterposter, og det betyder, at partiet skal vinde fem-syv nye poster for at nå de legendariske 50 borgmestre.

En afgørende faktor er, om Socialdemokratiet kan holde fremgangen i de nationale meningsmålinger, når glæden over en stærk hånd under coronakrisen i stigende grad måske erstattes af træthed og irritation over coronarestriktioner.

Mange statsledere, premierministre og statsministre har historisk måtte sande, at popularitet opbygget under en national krise kan smuldre overraskende hurtigt.

Modsat tæller, at Socialdemokratiets største konkurrent i kommunalpolitikken, Venstre, har svært ved at se enden på krisen i partiet. Samtidig bliver det afgørende, om Socialdemokratiet kan vinde en pæn andel af de mange stemmer, som Dansk Folkeparti ventes at smide – eller om mange af de frafaldne DF-vælgere går over til Nye Borgerlige.

Se NB-Kommunes tema om KV21

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her