Del artiklen:
Byggeriet af ti kæmpesommerhuse i Marielyst på Falster skaber en masse politisk debat i Guldborgsund Kommune og sågar også nationalt.
Byggeriet af ti kæmpesommerhuse i Marielyst på Falster skaber en masse politisk debat i Guldborgsund Kommune og sågar også nationalt.

Selvom byrådet i Guldborgsund Kommune har afgjort, at ti kontroversielle kæmpesommerhuse i Marielyst på Falster skal blive stående, så er sagen ikke afgjort, hvis det står til naboerne.

Torsdag aften blev et snævert flertal i byrådet i Guldborgsund Kommune enige om, at ti ulovligt opførte kæmpesommerhuse i Marielyst Ferieby på Falster skal blive stående.

Det skriver DR Sjælland.

Her stemte 15 for og 14 imod at husene skulle blive. Venstre, der i tidligere udvalgsmøder havde stemt for en nedrivning, havde inden byrådsmødet lavet en aftale med Guldborgsundlisten, hvor de med ændringer i lokalplanen kunne sikre, at sommerhusene bliver gjort lovlige.

Læs også:
Kontroversielle kæmpesommerhuse får lov at blive stående

En af dem, der fulgte byrådet tæt på skærmen hjemme i stuen, var Flemming Dan Nielsen, der er sommerhusnabo til kæmpesommerhusene. Han har tidligere klaget og stillet krav sammen med andre naboer om, at kæmpesommerhusene skal rives ned.

Og selvom byrådet nu har afgjort, hvad der skal ske med kæmpesommerhusene, så giver han ikke op.

– Du kan sige, det er et bump på vejen, men det kommer til at betyde, at vi fortsætter kampen. Vi skal mødes med vores advokat, og så har vi et retsmøde 23. april, hvor vi vil stævne kommunen, siger han til DR Sjælland.

– Vores retsbevidsthed skal holdes intakt, så selvom der er truffet en beslutning, så er den sag er ikke afsluttet. Vi giver ikke op.

En anden, der fulgte byrådsmødet tæt, var David Onuoha. Han har siden 1. november sidste år ejet et af de nybyggede sommerhuse på 242 kvadratmeter.

Og han er glad for, at hans sommerhus nu får lov til at blive stående.

– Vi har købt det her sommerhus til os selv, så vi kan nyde det som familie og med vores venner, men vi kommer også til at udleje det, så det hele kan løbe rundt.

Som køber af de meget omtalte sommerhuse, har det været en underlig proces at være en del af, indrømmer David Onuoha, fordi han i god tro havde købt et sommerhus, der pludselig stod til at skulle rives ned.

– Når man køber et hus og får at vide, at alle tilladelser er der, men de så skal trækkes tilbage, så bliver det lidt underligt. For vi havde købt og betalt sommerhuset, siger han til DR Sjælland.

Og blandt de nye sommerhusnaboer oplevede David Onuoha en lunken modtagelse.

– Vi blev pludselig the bad guys. Det mærkede vi meget kraftigt. Folk gik rundt og kiggede ind ad vores vinduer, så vi blev pludselig akvariefisk. Mange af dem troede, det var et firma, der havde købt sommerhuset, men de blev glade for, det var en familie, så sommerhuset ikke stod til at blive lejet ud til unge mennesker.

Sommerhusene får altså lov til at stå, men i den nye og ændrede lokalplan, som Venstre og Guldborgsundlisten har præsenteret, er der nogle nye betingelser.

En af betingelserne er, at der ikke må være udendørs spabad, og derfor skal de fjernes.

Og det ærgrer Kristian Kamstrup, der ligesom David Onuoha har købt et af kæmpesommerhusene.

– Det er uheldigt, eftersom huset er projekteret med udendørsspa i stedet for indendørs. Men det er et kompromis for at samle parterne, så det må vi acceptere.

Derudover skal nogle volde fjernes, som adskiller de mindre sommerhuse fra de nybyggede kæmpesommerhuse. Og den del ærgrer også Kristian Kamstrup.

– Voldene havde til hensigt, at vi ikke kunne sidde og kigge ind i hinandens stuer, så det synes jeg er problematisk. Men vi bliver nødt til at have en god dialog os naboer imellem, så det må vi tale om.

Selvom flere af naboerne stadig vil kæmpe videre for nedrivning af sommerhusene, så er Kristian Kamstrup ikke bekymret.

– Alle har i god tro arbejdet med at udvikle området og bygge sommerhuse. At vi som købere kommer ind i en konflikt, vi ikke anede eksisterede, det er ærgerligt. Men i sidste ende kan jeg ikke forestille mig, nogen har gjort det i en ond tro, så jeg mener ikke, der er en sag, siger Kristian Kamstrup til DR Sjælland.

Med afgørelsen skal byrådet nu blive enige om en ny lokalplan for området. Men selvom arbejdet med de ulovlige sommerhuse ikke er slut endnu, så mener borgmester John Brædder, at der med afstemningen nu er sat et punktum i sagen.

– Der er ikke nogen politiker, der på nogen måde har lyst til at tage en beslutning, der går imod lovgivningen. Det sker desværre i den sag her, og så må vi rette ind, og det har vi gjort. Vi har valgt den ene af de to løsninger som Planklagenævnet foreslog, siger han til DR Sjælland.

I Venstre er gruppeformand Ole K. Larsen ganske tilfreds med, at de kunne få et flertal op at stå sammen med Guldborgsundlisten, så de i hans optik kunne træffe den bedste beslutning.

– Det har været et rodet forløb, men det afgørende for os og borgerne i Guldborgsund er, at vi finder den bedste løsning på en dårlig situation, og jeg er sikker på, at mange er enige med os om, at det her var den rigtige løsning, siger han til DR Sjælland.

Det var dog ikke alle, der gik ud fra byrådsmødet med armene i vejret. I Socialdemokratiet er gruppeformand Simon Hansen ærgerlig over, at flertallet valgte at lade sommerhusene stå.

– Det er rigtig ærgerligt. Jeg havde troet, at det flertal, der har været gennem udvalgsarbejdet, også ville holde inde i byrådssalen, men det gjorde det så ikke, siger han til DR Sjælland.

Simon Hansen spår dog, at sagen langt fra er overstået på trods af afstemningen. Blandt andet fordi Planklagenævnet har afgjort, at husene er ulovligt opført.

– Jeg er sikker på, at de borgere, der har klaget til Planklagenævnet, vil tage sagen videre i retten. Det har de givet klart udtryk for, så hvor den her sag ender, er ikke til at sige endnu.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her