Få blik for hvor stor en andel kultur- og uddannelseseliten udgør af samlede elite i din kommune. Andelen af professorer, præster, forskere og stærke kulturbærere har stor betydning for det politiske landkort, oplyser forfatter.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Er der forholdsvis mange kommunale chefer, præster, professorer og andre højtuddannede i din kommune?

Det kan man få svar i en spændende ny oversigt (Se Danmarkskort nedenfor). Kortet er interessant på flere strækninger. Blandt andet fordi kortet forklarer noget om, hvorfor eliten stemmer, som den gør, ved valg – herunder kommunalvalg.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Af kortet kan man se, at f.eks. på Bornholm fylder blandt andre offentligt ansatte ledere, præster og designere godt i eliten. Hele 57 procent af eliten her består af kultur- og uddannelseseliten. Til sammenligning udgør kultur- og uddannelseseliten på landsplan 44 procent af den samlede elite.

Drager man til heden i Billund Kommune, så er billedet næsten modsat. Her består eliten ikke af ret mange fra kultur- og uddannelseseliten. Kun 26 procent.

Læs også:
Her er rigmands-enklaverne

Data til Danmarkskortet er indhentet i forbindelse med bogen ‘Rige børn leger bedst – et portræt af det danske klassesamfund‘, som udkommer snart. Hovedforfatter på bogen er journalist og uligheds-ekspert Lars Olsen. Han peger på, at det mere nuancerede billede af eliten er interessant af flere grunde.

“Hvis man ser på indkomstfordelingen i Københavns Kommune, kan man konstatere, at en stor andel – og især i indre by – økonomisk set er velstillede. Det burde ud fra en klassisk tænkning betyde, at de ville stemme borgerligt ved valg,” siger Lars Olsen til NB-Kommune og fortsætter:

“Men både ved folketings- og kommunalvalg stemmer langt hovedparten af københavnerne rødt. Socialdemokratiet og Enhedslisten er meget store partier i hovedstaden. En af forklaringerne på det er, at kultur- og uddannelseseliten udgør en forholdsvis stor del af eliten i København.”

51 procent af eliten i Københavns Kommune – mod 44 procent på landsplan – udgøres af højtuddannede og kultureliten.

‘Prangende udstilling’ i Gentofte

Bliver man i Københavns-området kan man se, at lige nord for København i Gentofte skifter billedet markant. Her er der som bekendt for de fleste mange økonomisk velstillede. Men ud af den store elite i Gentofte udgør kultur- og uddannelseseliten kun 34 procent. Resten er en økonomisk elite af blandt andre direktører og advokater i det private erhvervsliv – den økonomiske elite.

Læs også:
Forfatter: Velhaver-reservater er en udfordring for kommunerne

“Den store andel af velstillede, som er i den økonomiske elite i Gentofte, forklarer et godt stykke hen ad vejen, hvorfor De Konservative med borgmester Hans Toft i spidsen står så stærkt i kommunen,” siger Lars Olsen, og uddyber:

“Firkantet sagt kan man sige, at Gentoftes elite går op i en mere prangende udstilling af materielle goder, mens kultur- og uddannelseseliten i lejlighederne på Østerbro i København er mere kulturelt interesserede.”

Faglærte regnes ikke

Lars Olsen kan se en hage ved at have en stor andel af kulturfolk og højtuddannede i eliten i en kommune.

“De højtuddannede har en tendens til at have svært ved at anerkende andre kulturer end den boglige/akademiske kultur. Man vil for eksempel være opsat på at få unge ind på universitetet i stedet for at få dem ind på erhvervsskoler for at blive faglærte,” siger Lars Olsen.

Her fylder eliten meget

(Kortet viser hvor stor en andel eliten udgør af indbyggerne i hvert sogn)

Fakta om datasættet

Data til begge kort er indhentet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i forbindelse med bogen ‘Rige børn leger bedst‘.

Specifikt for kortet ‘Andel af kulturfolk og højtuddannede’ (øverst i artiklen) gælder, at AE her har fundet frem til, hvem der er i den højere middelklasse og overklassen i kommunerne. Dernæst har man ud fra deres branche inddelt denne velstillede elite i to klasser: Den økonomiske elite samt kultur- og uddannelseseliten.

Vil man læse mere om metodikken, kan man gøre det her.