Den frygtede langtidsledighed stiger og stiger

Ét år inde i coronakrisen fortsætter langtidsledigheden med at stige. Niveauet varierer dog kommunerne imellem, og det risikerer at gå ud over samfundets sammenhængskraft, vurderer cheføkonom.

Af Johan Storgaard Jespersen, [email protected]

Selvom vi efter 13 måneder i coronaens skygge begynder at kunne skimte lyset for enden af tunellen, kradser krisen stadig. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at langtidsledigheden i februar voksede med 1.400 personer. Således er langtidsledigheden i Danmark vokset 11 måneder i træk.

Samlet set har 37.900 danskere været ledige i mindst 80 procent af tiden i det seneste år, hvilket næsten er en fordobling i antallet af langtidsledige, sammenlignet med før coronakrisen indtraf. Og selv i perioden fra maj til december i 2020, hvor ledigheden var faldende, fortsatte langtidsledigheden med at stige.

Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, har fulgt udviklingen tæt. Selvom udsigterne på det danske arbejdsmarked lysner, tøver han med at afskrive problematikken med den tunge langtidsledighed.

“Der begynder at blive slået flere stillinger op, og vi forventer, at beskæftigelsen vil være tilbage på før kriseniveau i 2022. Men det vil tage noget tid at knække kurven for antallet af langtidsledige,” siger Erik Bjørsted til NB-Kommune og fortsætter:

“Genåbningen af samfundet handler ikke kun om vacciner og udbetaling af feriepenge. Det drejer sig også om at få bygget nogle kompetencer op og klæde de ledige på til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.”

Selvom arbejdsløshed i sig selv er problematisk, påpeger Erik Bjørsted, at langtidsledighed kan være en endnu mere besværlig størrelse at komme til livs:

“Det er ikke de langtidsledige, der står øverst på arbejdsgivernes ønskeseddel. Så hvis man først er havnet dér, bliver det endnu sværere at komme tilbage i beskæftigelse. Samtidig kan der med arbejdsløsheden melde sig nogle sociale og helbredsmæssige problemer, der kun forværrer situationen for den enkelte.”

“Hvis man bor i et område, hvor folk er i arbejde, kan det skabe en positiv effekt for lokalsamfundet. Men hvis naboen også er langtidsledig, mister man selv lettere modet. Det kan blive en ond cirkel for nogle lokalsamfund,” siger Erik Bjørsted.

"Det vil tage noget tid at knække kurven for antallet af langtidsledige,” siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. (Foto: AE)

Han frygter, at det vil skade sammenhængskraften i det danske samfund, hvis langtidsledighedskløften vokser sig for stor.

Han medgiver dog, at det i Lolland-Falsters tilfælde selvfølgelig også spiller en rolle, at der er begrænsede arbejdspladser til rådighed i området. Men det handler ikke kun om arbejdsmarkedet, når man skal komme langtidsledighed til livs:

“Det vigtigste er, at man kigger på årsagerne til ledigheden. Det kan være, at man har brug for et uddannelsesløft, hvis man er for mange ufaglærte. Og det er også vigtigt, at man får afhjulpet nogle af de sociale og helbredsmæssige problemer, som kan opstå sammen med ledigheden,” siger han.

Langtidsledighed rammer som fænomen meget geografisk skævt. Det fremgår af det hyperdetaljerede kort forneden med langtidsledigheden i 2019 delt ind på sogne. Tallene er baseret på data udarbejdet i forbindelse med bogen ‘Rige børn leger bedst – Et portræt af det danske klassesamfund’, som udkommer tirsdag 20. april.

Kortet giver et indblik i, at nogle egne som Lolland-Falster og Sønderjylland døjede meget med langtidsledighed i 2019. Og det gjorde man også i helt specifikke nabolag som i Nordvest i København.

Tallene på kortet er som nævnt fra 2019. Et tilsvarende kort for coronaåret 2020 vil vise et andet billede. Her vil man f.eks. i Storkøbenhavn se flere sogne med relativt mange langtidsledige på grund af store fyringsrunder i Københavns Lufthavne samt i hotel- og restaurationsbranchen.