Udvikling Hærvejen er en nystiftet forening, dannet af 15 kommuner langs Hærvejens vandre- og cykelruter, der arbejder for at udvikle Hærvejen som et sammenhængende turist og fritidsområde. - Foto: Haervej.dk

15 kommuner har stiftet Foreningen Udvikling Hærvejen for sammen at udvikle Hærvejens vandre- og cykelruter til national og international særklasse.

Af Lene Vind,

Den gamle hærvej gennem Jyllands rygrad har været en vigtig færdselsåre i tusinder af år, hvor den bragte folk fra nær og fjern mod deres mål ude i verden. I dag er det første skridt taget til at den gamle vej får nyt liv.

15 kommuner, der alle har deres beliggenhed ved Hærvejen, har genoptaget et tidligere initiativ om sammen at udvikle Hærvejens vandre- og cykelruter til national og international særklasse. De har nu stiftet en ny forening med en politisk båret organisation af de 15 borgmestre. Det skriver kommunerne i en pressemeddelelse.

Kommunerne er Hjørring, Jammerbugt, Frederikshavn, Brønderslev, Aalborg, Mariagerfjord, Rebild, Vesthimmerland, Viborg, Silkeborg, Ikast-Brande, Vejle, Vejen, Haderslev og Aabenraa kommuner.

Flere hundrede kilometer vandre- og cykelruter

Sammen med de 15 kommuner står Nordea-Fonden, der har vist stor interesse for at investere et tre-cifret millionbeløb i et kvalitetsløft af ruten. Samtidig er tæppet løftet for udviklingen af store natur- og kulturoplevelser langs Hærvejen i et samarbejde mellem fonden og kommunerne.

For at arbejdet skal lykkes har kommunerne indgået aftale om etablering af et nyt hærvejssekretariat, som placeres i Viborg Kommune.

“Det er med stor glæde, at vi nu har styrket det tværfaglige samarbejde og at hele 15 kommuner ned gennem Jylland er med til at løfte indsatsen og udviklingen om Hærvejen. I dag har vi taget de første skridt til at give den gamle vej et helt nyt liv, som skal løfte den op på et internationalt niveau,” siger Per Bach Laursen, Borgmester i Vesthimmerlands Kommune, som bliver formand for foreningen Udvikling Hærvejen

Repræsentantskabet kommer til at bestå af borgmestrene fra de 15 hærvejskommuner og bestyrelsen består af følgende personer:
Formand: Per Bach Laursen, Borgmester, Vesthimmerlands Kommune
Næstformand: Ulrik Wilbek, Borgmester, Viborg Kommune