Mange kommuner har stor intern ulighed

Forskellen i indkomster er ikke blot et spørgsmål om, hvilken kommune man bor i. Internt i kommunerne er der mange steder stor forskel på indkomsten, alt efter hvilket sogn man bor i. Se her, hvor stor uligheden er mellem sognene i din kommune.

Af Peter Risager, [email protected]

Den gennemsnitlige indkomst er tre gange højere i det rigeste sogn i Aarhus Kommune, end den er i kommunens fattigste sogn. Dermed er Aarhus Kommune den kommune i landet, hvor den interne ulighed er størst.

Det viser en analyse foretaget af NB-Økonomi på baggrund af tal fra AE-rådet over indkomsten i de danske sogne, som er den mindste administrative enhed i Danmark. Konkret har vi set på den procentvise forskel i gennemsnitsindkomsten for beskæftigede før skat mellem sognet med den laveste gennemsnitsindkomst og den højeste.

Analysen viser, at også Odense, København og en række af de nordsjællandske kommuner har store indkomstforskelle mellem det rigeste sogn og det fattigste.

Dermed viser kan man udlede, at der ikke kun er store indkomstforskelle mellem by og land eller mellem Hovedstaden og yderkommunerne, men at der også internt i mange danske kommuner er stor forskel på indkomsten, alt efter hvilket område af kommunen, man bor i.

Det kan have stor betydning for opdelingen af skoledistrikter, indsatsen mod sociale problemer eller den generelle fordeling af institutionspladser, hvis borgere prioriterer nogle områder over andre i de kommuner, hvor den interne ulighed er stor.

Omvendt er mange af de sjællandske kommuner og en række yderkommuner meget lige, når man sammenligner gennemsnitsindkomsten før skat i kommunens rigeste sogn med kommunens fattigste sogn. I eksempelvis Halsnæs Kommune er der blot 5,7 procent forskel i gennemsnitsindkomsten i det rigeste sogn sammenlignet med det fattigste sogn. Dermed har kommunen den næstlaveste interne ulighed.

Kommunen med den laveste ulighed mellem sogne er Dragør Kommune, hvor der blot er 3,1 procent forskel i gennemsnitsindkomsten. Med til historien hører dog, at der blot ligger to sogne i Dragør Kommune.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Fra rigmandsghetto til ghettoliste

Går man ned i tallene kan man se, at nogle af de helt store forskelle er der, hvor kommunen både omfavner et meget velstillet område og et meget svært stillet område.

Det gælder i særdeleshed for Aarhus Kommune, hvor det rigeste sogn er Risskov Sogn, som er det 11. rigeste sogn i Danmark med en gennemsnitsindkomst for de beskæftigede før skat på 988.884 kroner. Samtidig har kommunen Danmarks tredjefattigste sogn, Gellerup Sogn, hvor en stor del af sognet udgøres af boligområdet Gellerup, der er med på regeringens Ghettoliste. Her er gennemsnitsindkomsten 331.821 kroner.

Læs også:
Her er rigmands-enklaverne

Samme mønster forklarer de store forskelle i Københavns Kommune og Odense Kommune, der omfatter ghettoområderne Tingbjerg og Vollsmose, som hver har et sogn med samme navn. De to sogne er de absolut fattigste sogne i landet.

Omvendt er der en lang række kommuner, hvor man hverken slår ud med meget fattige områder eller har meget rige områder, og dermed har man ikke de store forskelle i gennemsnitsindkomsten.

Læs også:
Forfatter: Velhaver-reservater er en udfordring for kommunerne