Med havnen og grønne områder lige i nærheden samt målrettet arkitektur er der lagt op til, at Børne- og Ungeuniverset kan blive lidt af en drøm. Illustrationen her er fra Lokalplanen og er lavet for at give en idé om, hvordan der kan komme til at se ud. - Foto: Lokalplanen - https://dokument.plandata.dk/20_9681448_1583427940994.pdf

Udbuddet af et storstilet og nyskabende skole- og ungeunivers må gå om. Kommune har ikke overholdt udbudsreglerne.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Det færdige byggeri kan gå hen og blive både visionært og meget indbydende. Men lige nu er der et større bump i projektet.

Det drejer sig om byggeriet af et nyt område med vuggestue, børnehave, skole og et bydelshus ved havnefronten i Aalborg. Her vil Aalborg Kommune opføre Børne- og Ungeuniverset i Stigsborg, som der er mange visioner for (se f.eks. video nedenfor).

Men Aalborg Kommune er kommet til at lave en fejl i forbindelse med udbuddet af byggeriet. Den valgte udbudsmodel er ulovlig, og derfor må udbuddet af det store byggeri nu gå helt om. Det kommer til at koste minimum en million kroner plus et ukendt antal arbejdstimer.

“Vi har valgt at annullere det igangværende udbud, inden processen er kørt længere, da vi naturligvis vil være sikre på, at byggeriet foregår udbudsmæssigt korrekt. Derfor genstarter vi nu udbudsprocessen med prækvalifikation af tilbudsgivere,” siger Jakob Ryttersgaard, der er direktør i Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune, i en meddelelse.

Det er drønærgerligt

Jakob Ryttersgaard, direktør i Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune

Baggrunden for at genstarte udbuddet handler om, at den valgte udbudsmodel ikke lovligt kan gennemføres. Og at det herudover fremstår uklart, om udbuddet bliver gennemført som en projektkonkurrence eller som et udbud af en totalentreprisekontrakt. Derfor bliver udbuddet startet på ny, og alene lavet som en totalentreprise.

Jakob Ryttersgaard forklarer til NB-Kommune, at man i udbudsprocessen blev usikre på, om man overholdt konkurrencereglerne. Kommunen kontaktede derpå en advokat, som påpegede nogle væsentlige fejl i udbudsmaterialet.

“Vi har lært af det her, at det ikke er holdbart at have et element af projektkonkurrence og totalentreprise blandt sammen i et udbud,” siger Jakob Ryttersgaard.

Se præsentationsvideo om projektet her

Børne- og Ungeuniverset på Stigsborg Havnefront from Aalborg Kommunes skoler on Vimeo.

Det nye udbud medfører, at tidsplanen for projektet forventeligt bliver rykket fire til seks måneder, således at byggeriet af Børne- og Ungeuniverset forventes færdiggjort ultimo 2024. Arbejdet med at tilrettelægge et nyt udbud starter op nu, så et nyt udbud kan gå i gang hurtigst muligt.

“Vi sætter stor pris på det arbejde og den energi, der er lagt i de forskellige tilbud, vi har modtaget. Vi oplever en stor interesse for byggeriet, og vi håber, at tilbudsgiverne ønsker at deltage i det nye udbud. Det er drønærgerligt, at vi nu må genstarte processen. Det rokker dog ikke ved vores mål om at skabe et unikt Børne- og Ungeunivers i Aalborg”, siger Jakob Ryttersgaard.

Han oplyser, at fem virksomheder var blevet prækvalificeret i den nu aflyste udbudsrunde. De skal have 200.000 kr. hver – altså i alt en million kroner – for det materiale, som de nu forgæves har afleveret.

null
Det er på havnegrunden her, at Børne- og Ungeuniverset skal ligge. (Foto: Aalborg Kommune)

Fakta om Børne- og Ungeuniverset

Børne- og Ungeuniverset bliver placeret ved den kommende Stigspark og Limfjorden. Det skal fungere som en dynamo på Stigsborg Havnefront, et bydelshus, som både kan bruges af børn og unge, personale og lokalsamfundets forenings- og kulturliv. Med et Børne- og Ungeunivers i Stigsborg bydelen vil Aalborg Kommune skabe et sammenhængende tilbud fra 0 til 16 år.

“Det her bliver et område, hvor man så at sige bliver kørt ind i en barnevogn for mange år senere som 16-årig frejdigt at forlade det igen efter 9. klasse. Her skal være gode faciliteter for børn, unge og hele den nye bydel. Det skal blive et moderne samlingssted,” fortæller Jakob Ryttersgaard.

• Børne- og Ungeuniverset kommer til at rumme 1000 skoleelever, 100 børnehavebørn og 60 vuggestuebørn
  • Byggefeltets grundareal: 6.200 m² (+ udearealer i park)
  • Byggeret etageareal: 15.600 m²
  • Den nuværende Skansevejens Skole i Nørresundby flytter ind i det nye univers fra 2024