Her er rigmands-enklaverne

Vidste du, at der i Vejen, Hjørring, Kerteminde og Kalundborg er rigmands-enklaver? Se kortet over de 100 rigeste enklaver i Danmark her.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

De fleste kender til velhaver-enklaver i Gentofte, Hellerup og Rungsted i Nordsjælland.  Men faktisk så klumper de velstillede sig også sammen i rigmandsområder andre steder i landet. For eksempel i specifikke områder i kommunerne Kerteminde, Vesthimmerland, Horsens og Svendborg.

Det finder man ud af, når man kigger på en ny liste over de 100 rigeste sogne (målt på gennemsnitsindkomsten pr. indbygger før skat – tal indsamlet af AE Rådet).

I top 100 ud af 1.997 sogne finder man – blandt de ti øverste – fem sogne i Gentofte Kommune og tre i Rudersdal Kommune i Nordsjælland. I Vedbæk Sogn i Rudersdal Kommune tjener beskæftigede borgere i gennemsnit før skat 1,6 millioner kroner om året, og de er dermed i gennemsnit de mest indkomststærke indbyggere i hele landet.

(Artiklen fortsætter efter kortet)

Øjer man top 100 over de rigeste sogne nærmere igennem, kan man dog se, at der dukker sogne op overalt i Danmark. Nogle af sognene er nok ret ukendte for folk, som ikke kender lokalområdet.

Hvem vidste for eksempel, at sjælene i Vær Sogn i Horsens Kommune i gennemsnit får meget ind på lønkontoen? Eller at folk i Svinø Sogn i Vordingborg Kommune også er godt kørende økonomisk i gennemsnit?

Læs også:
Forfatter: Velhaver-reservater er en udfordring for kommunerne

Med til billedet af gennemsnits-indkomsterne hører, at i nogle sogne bor der mennesker med meget store indkomster, der trækker gennemsnittet markant op.

Her nedenfor er nogle eksempler på ret ukendte sogne, hvor flere velhavere bor i nærheden af hinanden: