Kommunerne har planer om, at der skal opsættes mange solcelleparker ud over det ganske land. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkivfoto)

Kommunalbestyrelser og forvaltninger er tændt på at få opført solcelleparker. Lige nu er der planer, som vil dække et areal svarende til Møn – eller 33.600 fodboldbaner.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Byråd og forvaltninger er opsat på, at nu skal der være solcelleanlæg i Danmark i stor stil. For tiden er der planer for at dække landjord svarende til Møns samlede areal – eller præcis 33.581 fodboldbaner – med solcellepaneler.

Det viser en opgørelse foretaget af analysefirmaet Kaas og Mulvad for TV 2.

Solcelleanlæg er blevet billigere at sætte op og nemmere at tjene penge på. Derfor hersker der lige nu en form for guldfeber rundt om i landet, hvor investorer og udviklere står i kø for at forvandle landbrugsjord til enorme solcelleanlæg, skriver TV 2.

Læs også:
Kommune vil udlægge en syvende del af sit areal til solcelleparker

Nu er der opstillet store solcelleanlæg på 595 hektarer (svarer til 833 fodboldbaner) rundt om i Danmark, men der er planer om at bygge på yderligere 23.977 hektarer (svarer til 33.581 fodboldbaner) i det åbne land.

Se solcelle-planerne for din og andre kommuner her

Hos Dansk Energi, der er energiselskabernes interesseorganisation, synes man, det er uproblematisk, at der er planer om solcelleanlæg på 23.977 hektar åbent land.

“Det lyder rigtigt fint, men det, vi skal have fokus på, er, at de rent faktisk også kommer op at stå. Det går faktisk ikke stærkt nok,” siger Kristine Grunnet, der er branchechef i Dansk Energi, til TV 2.

null
"Man skal sørge for, at man ikke får lavet en skævvridning af Danmark, hvor man får lagt solcellerne ude på landet, hvor vi ikke rigtig kan bruge strømmen, og så kan de sidde i København og stikke en glorificeret stikkontakt ind og få hentet grøn strøm ud, siger talskvinde for Bevar Danmarks Kulturlandskaber, Heidi Printzen, til TV 2. (Foto: Privat)

Anderledes kritisk forholder sammenslutningen Bevar Danmarks Kulturlandskaber sig.

“Det er er helt vildt, at der er så mange anlæg, der popper op overalt i hele Danmark. Det vil forandre Danmarks landskab for evigt – i hvert fald i forhold til det, vi kender i dag,” siger Heidi Printzen, der er lektor og talskvinde for Bevar Danmarks Kulturlandskaber, til TV 2.