Efter et år i coronaens tegn kan den traditionelle valghandling godt fremstå en anelse angstprovokerende. Derfor planlægger flere borgmestre at implementere nye tiltag. - Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix (arkiv)

To ud af tre borgmestre vil gøre en indsats for at sikre en høj valgdeltagelse ved KV21 på trods af corona. Det viser en rundspørge. Borgmestrene fremhæver brevstemmer og udvidelse af tidsrummet for stemmeafgivelse som mulige løsninger.

Af Johan Storgaard Jespersen, [email protected]

Lange køer med mennesker, der alle skal igennem de samme indelukkede bokse for at sætte et kryds med den samme blyant. Efter et år med håndsprit og mundbind kan tanken om den traditionelle valghandling nok give de fleste sved på panden.

Selvom der endnu er lang tid til, at kommunalvalget løber af stablen 16. november, så er der bekymring for, at frygten for corona kommer til at have en negativ effekt på valgdeltagelsen.

Og det er ikke gået borgmestrenes næse forbi. I en rundspørge, som NB-Kommune har foretaget, svarer to ud af tre borgmestre, at de har tiltag i støbeskeen, der skal forhindre, at valgdeltagelsen falder som følge af corona.

En af de kommuner er Mariagerfjord Kommune, hvor Mogens Jespersen (V) er borgmester:

“Vi er ikke kommet så langt med planlægningen af vores tiltag endnu. Men vi holder snart et møde, hvor vi skal diskutere, hvad der skal ske. For vi kommer uden tvivl til at gøre noget. Det er jo et demokratisk problem, hvis folk bliver forhindret i at stemme,” siger Mogens Jespersen til NB-Kommune.

Hvordan kommunerne helt konkret har tænkt sig at tackle den demokratiske problemstilling varierer meget, men flere nævner informationskampagner og annoncer på sociale medier som mulige løsninger.

Mange nævner også muligheden for at brevstemme som en oplagt løsning. Heriblandt Morten Andersen (V), der er borgmester i Nordfyns Kommune:

“Der er stadig otte måneder til valget, og det er svært at sige, hvordan situationen kommer til at være til den tid. Men vi ønsker ikke, at nogen skal undlade at stemme, fordi de er utrygge ved at møde op på valgstedet. Derfor kommer vi til at gøre mere for at skabe opmærksomhed på muligheden for at brevstemme. Og vi kommer muligvis også til at udvide tidspunkterne for, hvornår man kan stemme,” siger Morten Andersen til NB-Kommune.

Morten Andersen bemærker også, at man både som vælger og politiker skal forberede sig på et noget anderledes valg, hvis de nye tiltag bliver en realitet

“Tanken om, at der er valg den 16. november, skal vendes lidt på hovedet. Valget slutter 16. november, men det kommer nok til at vare betydeligt længere end det,” siger han.