Randers kommuner har lavet mange tiltag for at komme få flere rygere til at bruge et askebæger. Blandt andet har kommunen udviklet skodhoteller, hvor rygere kan tjekke deres cigaretskod ind på et 'skodhotel.' - Foto: Randers Kommune

Cigaretskodder på gader og veje er et stort affaldsproblem. Derfor er Randers og tre andre kommuner blevet testkommuner for en række undersøgelser og forsøg, der skal afdække og forsøge at løse problemet med cigaretskod i det offentlige rum.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Randers Kommune deltager nu sammen med tre andre kommuner i Danmark med at undersøge og teste forskellige indsatser for at reducere skodmængden i det offentlige rum. Det er organisationen Hold Danmark Ren, der står for at undersøge og teste indsatserne i kommunerne i et samarbejde med tobaksproducenterne.

Organisationen Hold Danmark Ren tæller og analysere hvert år det henkastede affald i mange danske kommuner. Rapporten fra undersøgelserne i hele landet viser, at cigaretskod er et stort affaldsproblem. Det fremgår af en pressemeddelelse.

I Randers Kommune viser rapporten fra 2020, at 72 procent af det optalte henkastede affald forskellige steder i kommunen er cigaretskod:

”Det ser ikke godt ud med alle de cigaretskod, der ligger på veje og fortove i det offentlige rum. De mange skod skader desuden miljøet, da der er plastik i cigaretskod. Selvom om Randers Kommune har kørt kampagner og stillet flere askebægre og iøjnefaldende skodhoteller op, har det ikke reduceret problemet. Derfor er jeg meget tilfreds med, at kommunen bliver testkommune, så vi kan afprøve hvilke tiltag, der virker, så vi kan få bugt med problemet,”  siger Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

Samarbejde på tværs

Benny Steen Rasmussen, som er direktør i  Hold Danmark Ren, er glad for at både kommuner og tobaksproducenterne er med på at sætte ind over for cigaretskodder.

”Mange kommuner har som Randers Kommune gjort et stort arbejde for at løse skodproblematikken. Det har desværre ikke reduceret skodmængden i kommunerne.  Derfor er det naturligt og væsentligt, at det er tobaksproducenterne, der nu kommer på banen for at være med til at finde holdbare og fremtidige løsninger på skodproblematikken,”  siger Benny Steen Rasmussen.

Fakta:

EU har besluttet, at alle medlemslande skal indføre producentansvar på emballage og en række plastprodukter blandt andet cigaretskod fra 2023.

De øvrige tre testkommuner er Aalborg, Næstved og Ishøj.