Social- og ældreminister Astrid Krag (S) forlanger nu en redegørelse fra Lejre Kommune i socialsag. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Den stærkt handicappede Nadia Pedersen gik på et brækket ben i en måned, uden at hendes bosted opdagede det. Socialminister Astrid Krag (S) kræver nu en redegørelse.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Nadia Pedersen fra Lejre er fysisk og mentalt handicappet. For et år siden gik hun på et brækket ben i en måned. Hendes bosted troede, det var en forstuvning.

Forløbet med Nadia Pedersen har nu fået social- og ældreminister Astrid Krag (S) til at bedre Lejre Kommune om en redegørelse. Det skriver TV 2 Lorry

I februar berettede TV 2 Lorry om Nadia Pedersen. Hun brækkede benet forrige år, imens der var nedlukning på bostedet Agerbækhuse i Køge, hvor hun er anbragt af Lejre kommune. Bostedet mente, der var tale om en forstuvning. Nadia har begrænset sprog og kunne ikke sige fra. Men hendes forældre spurgte flere gange, om skaden kunne være mere alvorlig. Trods det blev benbruddet først konstateret efter en måned, da besøgsforbuddet blev hævet, og forældrene kørte Nadia direkte på skadestuen.

Social-og ældreminister Astrid Krag har ikke ønsket at uddybe over for TV 2 Lorry, hvorfor hun beder Lejre kommune om en redegørelse. I en mail sendt til tv-stationen kalder hun sagen trist og skriver, at hun håber alle involverede, vil “lægge sige i selen for at finde en løsning, som er til gavn for Nadia.” Advokat for Nadia forældre Mads Pramming er tilfreds med den udmelding fra ministeren.

– Det er jeg jo selvfølgelig rigtig glad for. Jeg har en klient, der er på et bosted, hvor der er en meget alvorlig bekymring for, om hun har det godt. Hendes forældre er meget frustrerede og bekymrede, siger Mads Pramming til TV 2 Lorry.

Monica Lylloff er medstifter af bevægelsen ‘En million stemmer’, der arbejder for bedre forhold for handicappede og deres pårørende. Bevægelsen har flere gange kritiseret kommunernes behandling af handicappede, og Monica Lylloff vil læse redegørelsen fra Lejre Kommune med spænding.

– Jeg håber på, at en redegørelse i denne konkrete sag, kan afdække forhold, der danner baggrund for en yderligere gennemgang af, hvad det egentlig er, der foregår på bostederne generelt i hele landet. Er det her en enkeltstående sag?

–  Eller er det noget, der gør sig gældende på andre tilbud rundt omkring i landet? Hvor det bare ikke har fået mediernes opmærksomhed, og derfor ikke er kommet på ministerens bord? siger Monica Lylloff til TV 2 Lorry.

Lejre kommune har ikke ønsket at lade sig interviewe. I en mail skriver kommunen til TV 2 Lorry, at man vil sende sin skriftlige redegørelse til ministeren 7. april.