Solcelleparker skyder op over hele landet. I Varde Kommune har politikerne udvalgt velegnede områder svarende til cirka en syvende del af kommunens samlede areal. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)

I en revision af kommuneplanen lægger Varde Kommune op til, at næsten en syvende del af kommunens samlede areal kan blive til solcelleparker. ‘Det er selvfølgelig ømtåleligt for beboere, der er tæt på,’ siger lokalpolitiker.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Det handler om en grøn og bæredygtig fremtid for politikerne i Varde Kommune, når udvalget for Plan og Teknik nu arbejder med en revision af den eksisterende kommuneplan.

Planen er vidtgående: Forvaltningen og politikerne udpeger 13,9 procent af kommunens samlede areal – eller 17.209 hektar svarende til rundt regnet 24.000 fodboldbaner – som kan bruges til solcelleparker. Solcelleparker, som minimum skal være 100 hektar. Det skriver JydskeVestkysten.

Det er primært sandjordsarealer i landets femtestørste kommune målt i kvadratmeter, der er udpeget, fordi de er ringe til landbrug.

Selvom områderne nu er udpeget, så er det ikke sikkert, at der bliver opført solcelleparker med det første. Det siger Søren Laulaund (S), medlem af Plan og Teknikudvalget:

“Det er selvfølgelig ømtåleligt for beboere, der er tæt på. Den grønne omstilling har en pris, og solceller har en stor betydning,” siger Søren Laulund til JydskeVestkysten.

Meningen er, at jorden i samarbejde med landbruget enten skal sælges eller lejes ud til virksomheder, der opstiller solcelleparkerne.

Læs også:
Vi vil være de første CO2-neutrale landsbyer

Niels Chr. Laursen er formand for Sydvestjysk Landboforening, og han er glad for, at kommunen udelukkende vil tillade solcelleparker på de dårligere sandjorde.

“Det er også der, du dyrker mindst,” siger Niels Chr. Lauersen til JydskeVestkysten.

Formanden så gerne, at de CO2-forurende lavbundsjorde også blev udlagt til solcelleparker.