Forstæderne nyder godt af, at folk flytter fra København. Det gælder især Rødovre, der nu er den kommune, der har forholdsvis størst vækst i indbyggertallet. Læs Rødovre-borgmesterens forklaring på succesen og se tendensen for folketallet for din egen kommune.
Af Johan Storgaard Jespersen, johan@nb-medier.dk
Selvom nye tal viser, at færre vælger at bosætte sig i København og Frederiksberg, fortsætter den urbane livsstil med at stige i popularitet. Tilflyttere må dog i stigende grad tage til takke med at udleve deres storbydrømme i Københavns forstadskommuner.
Det forklarer Nikolaj Pfeiffer, der er direktør for rådgivningsvirksomheden Exometric, som for nyligt har udgivet en ny rapport om danskernes flyttemønstre.
“Forstæderne er blevet yndede mål for både familier, der flytter ud af byen for at få mere for pengene, og for familier, som vil tættere på byen, men som ikke har råd til at flytte helt ind til København,” siger Nikolaj Pfeiffer til NB-Kommune.
Denne nye udvikling har man særligt kunne mærke i den københavnske forstadskommune Rødovre, som blandt alle landets kommuner har haft den største relative befolkningsvækst i perioden 2016-2019.
Ifølge Nikolaj Pfeiffer har der nærmest været tale om en perfekt tilflytter-storm, da der i Rødovre er blevet opført et væld af nye byggeprojekter, samtidig med at stigende boligpriser har hærget i København.
Britt Jensen (S), borgmester i Rødovre, kan nikke genkendende til denne forklaring:
“Vi er en meget populær kommune, som folk gerne vil flytte til. Vi har en central beliggenhed kun 35 minutter på cykel fra København, uden at man skal bo midt i byen, hvilket er enormt attraktivt,” siger borgmesteren til NB-Kommune.
Britt Jensen lægger derudover vægt på, at man i Rødovre Kommune har investeret massivt i nybyggerier i de seneste år – blandt andet i forbindelse med opførelsen af bydelen Irmabyen.
“Vi har gjort meget ud af at skabe nogle boligområder, hvor der også er plads til, at helt almindelige familier kan flytte ind og bo. Det handler både om boligstørrelse, boligpris, og at der skal være et alsidigt udbud,” siger Britt Jensen, der også fortæller, at man har forsøgt at fordre en form for rotation på de indre linjer:
“For eksempel har man sørget for også at bygge seniorbofællesskaber i nogle af nybyggerierne for at fastholde kommunens ældre beboere.”
Nikolaj Pfeiffer fra Exometric ser Rødovre som et skoleeksempel på, hvordan en kommune kan fastholde og tiltrække nye borgere ved at arbejde med boligmarkedet og sikre, at borgerne bliver tilbudt et attraktivt miks af boliger.
Han påpeger, at lignende udviklinger er ved at finde sted i blandt andre Holbæk, Roskilde og Hillerød, der også har investeret massivt i nybyggerier for at tiltrække nye borgere. Han forventer desuden, at vestegnskommunerne vil opleve en lignende udvikling inden for en overskuelig fremtid, da flere af dem også har igangsat byggerier i de seneste år.
“De kommuner og byer, der har forudset udviklingen og været tidligt ude med nye byggeprojekter, nyder godt af udviklingen nu,” siger han.