Gitte Bundgaard Andersens skifte fra Dansk Folkeparti til Nye Borgerlige gør ifølge Pernille Vermund ikke op med partiets partihop-stop. - Foto: Folketinget og Rebild Kommune

Et byrådsmedlem i Rebild Kommune er skiftet fra Dansk Folkeparti til Nye Borgerlige. Skiftet bryder ifølge partiformand Pernille Vermund ikke med Nye Borgerliges princip om at afvise frafaldne DF’ere.

Af Johan Storgaard Jespersen, [email protected]

Efter blot en måned som byrådsmedlem i Rebild Kommune har Gitte Bundgaard Andersen meldt sig ud af Dansk Folkeparti til fordel for Nye Borgerlige.

Nye Borgerlige erklærede ellers forrige år, at de ikke længere var interesserede i at tage imod partihoppere, efter at en bølge af utilfredse DF’ere havde meldt sig under parties faner. Migrationen fra Dansk Folkeparti var problematisk for Nye Borgerlige, da det var et nyt parti, som skulle opbygge sin egen identitet, forklarede formand Pernille Vermund dengang.

Pernille Vermund: Vi vil ikke have flere afhoppere fra DF

Det er ikke regler hugget i granit

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige

Og ifølge Pernille Vermund gør Gitte Bundgaard Andersens skifte ikke op med dette princip. Gitte Bundgaard Andersen nåede aldrig at deltage i et byrådsmøde og formelt set repræsentere Dansk Folkeparti i Rebild Kommune. Derfor vurderede Nye Borgerliges hovedbestyrelse ikke, at Gitte Bundgaard Andersens skifte var i uoverensstemmelse med partiets politik.

Det forklarer Pernille Vermund til NB-Kommune:

“Generelt er det hovedbestyrelsen i Nye Borgerlige, der suverænt fra sag til sag vurderer, hvad der er bedst for partiet, og der vil formentlig blive givet dispensationer fra tid til anden. Det er ikke regler hugget i granit,” siger Pernille Vermund og fortsætter:

“Det er en procedure, vi har sat op for at beskytte partiet mod opportunister, som skifter parti blot for at have bedre chancer for genvalg, men uden nødvendigvis at have drive og engagement til at kæmpe Nye Borgerliges sag.”

Gitte Bundgaard Andersen overtog pladsen i byrådet fra sin samlever Kim Edberg, der i slutningen af januar også meldte sig ud af Dansk Folkeparti til fordel for Nye Borgerlige. Han opgav i samme ombæring sin plads i Rebild Byråd af hensyn til førnævnte princip, men Gitte Bundgaard Andersen agter ikke at afgive sin plads i byrådet og bliver således Nye Borgerliges sjette byrådsmedlem i landet.

Nye Borgerlige-lokalkandidater med broget baggrund

En undersøgelse af 172 partihoppene i kommunerne i valgperioden fra 2009 til 2013 viser, at det kan være svært lokalt at hoppe fra det ene parti til det andet. Kommunale partihoppere halverer statistisk set deres chance for genevalg.

Se hvem der står til op- og nedtur ved KV21