Del artiklen:

Fra fjerde kvartal 2019 til fjerde kvartal 2020 steg antallet af kommunalt ansatte opgjort som fuldtidspersoner med 7.600. Dermed er antallet af fuldtidsansatte i kommunerne på det højeste niveau siden 2015.

Af Peter Risager, [email protected]

Antallet af kommunalt ansatte var ved udgangen af 2020 på det højeste niveau siden 2015, og det ser dermed ud til, at løft af kommunernes serviceramme og en lukrativ midtvejsregulering i 2020 er blevet omsat til flere kommunale medarbejdere.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som har opgjort den sæsonkorrigerede beskæftigelse for kommunale lønmodtagere opgjort som fuldtidspersoner for 2020.

I kommunerne er der i 2020 kommet 7.600 flere lønmodtagere opgjort som fuldtidsbeskæftigede, når man sammenligner fjerde kvartal 2020 med fjerde kvartal 2019. I alt var der 423.858 kommunalt ansatte fuldtidspersoner i fjerde kvartal 2020.

Tager man i stedet udgangspunkt i første kvartal 2020, hvor covid-19 kun i begrænset omfang havde påvirket den generelle beskæftigelse, er der sket en stigning på 8.363 fuldtidspersoner i kommunerne, svarende til cirka 2 procent.

I samme periode, fra februar til december, faldt antallet af personer med lønmodtagerjob generelt i alle sektorer med 0,9 procent. Det kan især tilskrives coronakrisen og dens medfølgende restriktioner.

Dermed viser tallene, at der er en væsentlig forskel på udviklingen i beskæftigelsen blandt de kommunalt ansatte og i samfundet generelt.

(Artiklen fortsætter under kortet)

På vej op

Stigningen i beskæftigelsen i kommunerne kommer efter et relativt stort fald i starten af 10’erne, og en cirka 4-årig periode med nogenlunde stilstand i antallet af kommunalt ansatte.

Med den øgede varige finansiering til kommunerne, som kom med udligningsreformen, samt endnu et løft af kommunernes serviceramme i 2021, kan kommunerne sandsynligvis fortsætte stimen med flere ansættelser, og det generelle billede tyder på, at den kommunale beskæftigelse er på vej opad. 

I alt blev servicerammen for 2021 løftet med 1,5 milliarder kroner i forhold til 2020, som blandt andet kan omsættes til flere kommunale medarbejdere.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her