Hvordan får man mindre affald ved havnen samt på gader og torve i København? Miljøspørgsmål i den stil bliver taget op i ny international konkurrence. - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkivfoto)

København danner partnerskab med Glasgow, Amsterdam, Toronto og New York. Man vil i et internationalt samarbejde lave en konkurrence om at være innovativ og udfordre hinanden på at finde ‘nye digitale og cirkulære løsninger’ på klimaproblemer.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Københavns Kommune deltager nu i en såkaldt ‘innovationskonkurrence’ sammen med fire andre storbyer om at finde svar på påtrængende klimaproblemer. I Danmark er andre kommuner velkomne til at være med i arbejdet med at teste grønne løsninger.

København er gået sammen med Glasgow, Amsterdam, Toronto og New York City i partnerskabet ‘Circular Innovation City Challenge‘. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Erhvervsstyrelsen.

“Vi ønsker at etablere partnerskaber med de mest innovative virksomheder og organisationer i verden, som kan hjælpe os med omstillingen imod en cirkulær økonomi i København. Den internationale challenge er en åben invitation til innovative virksomheder, der er på udkig efter et sted at teste og demonstrere deres løsninger,” siger Karsten Biering Nielsen, vicedirektør, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune.

Circular Innovation City Challenge ønsker at finde svar på følgende spørgsmål:

• Hvordan kan cirkulære og digitale løsninger understøtte byens butikker og virksomheder i at udnytte forretningsmuligheder i genbrug og genanvendelse?

• Hvordan kan virksomheder anvende data om bl.a. forbrug og anvendelse af materialer til at skabe mere værdi og nedbringe eller helt afskaffe affald i byerne i fremtiden?

• Hvordan kan byens lokalområder, borgere og foreninger aktivt bidrage til mere bæredygtigt forbrug og adfærd?

Flere kommuner er velkomne

Katrine Winding, som er direktør i Erhvervsstyrelsen, glæder sig over det nye samarbejde og indbyder andre kommuner end København til at være med til at afprøve grønne løsninger:

”Jeg har store forventninger til denne internationale cirkulære challenge med fokus på digitale løsninger,” siger Katrine Winding i pressemeddelelsen og fortsætter:

“Ud over at bidrage til at håndtere de globale klimaudfordringer er det Erhvervsstyrelsens ambition at samle inspiration fra førende iværksættere og virksomheder på innovative cirkulære løsninger, som kan testes af Københavns Kommune og andre byer i landet, og give danske virksomheder et udstillingsvindue for at levere innovative by-løsninger til udlandet.”

Fakta om ‘challengen’

En challenge er en innovationskonkurrence, hvor organisationer, virksomheder, iværksættere og personer mødes for at skabe løsninger, der kommer samfundet til gode. Denne challenge faciliteres af Dansk Design Center og Leader Lab. Målet er at finde nye løsninger til at skabe mere bæredygtige byer i fremtiden.

Læs mere om  Circular Innovation City Challenge her