Forskere tjekker nu, om spytprøver kan bruges i jagten på coronavirus. Det sker ved at sammenholde resultater fra spytprøver med resultater fra PCR-undersøgelser. Sidstnævnte er den metode, der anvendes i de offentlige testcentre. Her podes man i halsen med en vatpind. (Arkivfoto). - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Danske forskere tester, om spytprøver fra 14.000 danskere kan bruges i jagten på at opspore coronavirus.

Af NB-Kommune,

En spytklat i et plastikrør kan måske blive et nyt våben mod coronavirus.

Det er i hvert fald, hvad en gruppe danske forskere har sat sig for at undersøge i det hidtil største studie af sin art.

Det oplyser Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

Borgere, der har bestilt tid hos Region Hovedstadens Covid-19 Testcenter i Valby og Taastrup, vil de næste måneder blive tilbudt at være med i undersøgelsen.

– De vil få taget tre prøver kort efter hinanden – en spytprøve, en halspodning og en næsepodning, forklarer Tobias Todsen, læge ved afdeling for øre-næse-halskirurgi og audiologi på Rigshospitalet.

Forskerne ser spytprøver som et muligt redskab i forbindelse med en kommende genåbning af samfundet.

14.000 borgere vil i første omgang blive omfattet af forsøget. Men på sigt er håbet at få dobbelt så mange borgere med.

Alt prøvemateriale vil blive sendt til separate PCR-undersøgelser. Det betyder, at både spytprøver, prøver fra halsen og prøver fra næsen gennemgår den samme type analyse, så alle tre testmetoder kan sammenlignes.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste på et pressemøde onsdag i sidste uge, at hyppige test bliver afgørende ved en genåbning af samfundet.

– Det er en samfundskontrakt, hvor vi kræver af branchen og dele af samfundet, som kan genåbne, at der skal være test to gange om ugen, sagde han.

Forsøget udføres af forskere fra Rigshospitalet, Region Hovedstadens Akut Beredskabet og Hvidovre Hospital.

/ritzau/