Det er dårlig brug af skolebørns tid at udsætte dem for de nationale test i år, mener byrådsmedlem Stina Sølvberg Thomsen (Enh.). - Foto: Enhedslisten (arkivfoto)

Enhedslisten forsøger lokalt at få børn i folkeskolen undtaget fra de nationale test i 2021. ‘Der er behov for at bruge tiden til at indhente alt det forsømte og ikke på at gennemføre nationale test,’ mener byrådsmedlem.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Lad nu børnene i folkeskolen komme tilbage og bruge tiden på at indhente det forsømte i stedet for at bruge krudt på at forberede sig til de nationale test.

Sådan lyder opfordringen fra byrådsmedlem Stina Sølvberg Thomsen fra Enhedslisten i Svendborg om lokal fritagelse fra de nationale test. Byrådsmedlemmer fra Enhedslisten har forsøgt det samme i andre kommuner – eksempelvis i Odense.

Stina Sølvberg Thomsen har fået sat et punkt om undtagelse på byrådsmødet  i morgen, tirsdag 23. februar. Her lægger hun op til, at Svendborg Kommune skal søge Undervisningsministeriet om, at kommunens børn og unge bliver fritaget for de nationale test.

I sit oplæg til byrådsmødet skriver Stina Sølvberg Thomsen blandt andet:

“Corona-nedlukningen har været en utrolig svær opgave for både elever og lærere, derfor er der behov for at bruge tiden til at indhente alt det forsømte og ikke på at gennemføre nationale test.”

Enhedslisten har som parti aldrig været glad for de nationale test. Og
Stina Sølvberg Thomsen skriver da også i sit oplæg til byrådsmødet:

“De nationale tests i forskole har været under hård kritik og blev i 2019 evalueret. Konklusionen var at målingerne ikke kunne bruges på elev niveau, og at der derfor i stedet skulle udvikles et helt nyt bedømmelsessystem som erstatning.” “Eftersom der endnu ikke er en ny model på plads for de nationale tests, mener vi ikke, at det giver mening endnu engang at gennemføre tests, som både ministeriet og faglige eksperter er enige om, ikke giver retvisende resultater.”

Render nok ind i en mur

Selv hvis Stina Sølvberg Thomsen får et flertal med sig for sit forslag, skal hun nok ikke regne med, at børn og unge i den sydfynske kommune kan slippe for at blive testet på deres faglige kunnen. I hvert fald har undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) tidligere i februar på er pressemøde fastholdt, at de nationale test skal gennemføres trods politisk pres.

“Jeg har aldrig før været i en situation, hvor de nationale test er vigtigere, end de er i år,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil ifølge Ritzau og fortsatte:

“Det er ikke for de enkelte elevers eller læreres skyld, at de skal afholdes, men vi er nødt til at vide, hvor vi skal sætte ind, når vi skal rette op på det læringstab, eleverne måtte have oplevet. Der er de nationale test et af de redskaber, vi kan bruge. De kan give os et indblik i, om det er i dansk eller matematik eller engelsk, vi skal sætte ind – eller over hele paletten. Derfor vil jeg holde fast i, at de skal gennemføres.”

I Odense fik Enhedslisten ifølge Fyens Stiftstidende ikke succes med et lignende forslag i byrådet. Partiet stod alene med sit forslag, men et flertal i Odense bakkede op om et kompromis om at sende spørgsmålet til drøftelse i Børn- og Ungeudvalget.