Det er langt fra alle kommuner, der vil belønne forældre, som følger den nationale anbefaling og holder små børn hjemme. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)

Flere kommuner i Region Hovedstaden skåner forældre for regningen fra dagtilbuddet, hvis de følger regeringens corona-anbefaling og holder deres børn hjemme. Men ifølge en ny rundspørge tyder intet på, at denne model vil sprede sig til resten af landet

Af Johan Storgaard Jespersen, [email protected]

Hvis man følger regeringens seneste anbefaling og holder sine børn hjemme fra dagtilbuddene, kan man blive fritaget fra at betale for børnepasning. I hvert fald såfremt man bor i kommunerne København, Frederiksberg, Hillerød eller Gladsaxe. De har alle vedtaget forskellige kompensationsordninger i den seneste tid.

Men hvis ikke man bor i hovedstadsområdet, kan der blive lange udsigter til kompensation for den tabte børnepasning under coronakrisen. I en ny rundspørge, hvor NB-Kommune har talt med de ansvarshavende udvalgsformænd fra 14 forskellige kommuner uden for Region Hovedstaden, giver ingen udtryk for, at en konkret ordning er i støbeskeen.

Tre kommuner angiver, at det endnu ikke er afklaret, om der vil komme en form for kompensation, da det skal diskuteres ved et senere udvalgsmøde, mens de resterende 11 kommuner alle blankt afviser, at der er en ordning på vej.

Læs også:
'Usmageligt' at kræve betaling for pasning

De fleste kommuner peger på, at institutionerne stadig er åbne, og at det derfor i sidste ende er op til forældrene selv, om de ønsker at følge den nationale anbefaling. Mange lægger derudover vægt på, at der kun har været ganske få henvendelser med ønske om kompensation.

“Vi har haft en relativt lav smittekurve, og vi har kunnet stille dagtilbud til rådighed til de forældre, som har haft behovet. Samtidig har vi oplevet, at forældre har vist samfundssind og holdt deres børn hjemme i det omfang, de har været i stand til,” siger Ann Charlotte Gaardsvig (S), der er formand for Børneudvalget i Billund Kommune, hvor man ikke har planer om at indføre en kompensationsordning.

Flere udvalgsformænd giver dog udtryk for, at de godt forstår frustrationen blandt forældre, men at der først og fremmest må tages økonomiske hensyn, da en eventuel kompensationsordning skal finansieres af kommunen selv.

“Jeg kan bestemt godt sætte mig ind i, at man som forældre ikke føler, at man får noget for sine penge. Men det handler også om at vise samfundssind, for vi bliver også nødt til at være bevidste om det økonomiske perspektiv. Hvor skal vi finde midlerne henne, hvis vi mister forældreindtægten?”, spørger  Kristina Jørgensen (DF), der er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Kolding Kommune, hvor man endnu ikke har besluttet, om forældrene skal kompenseres.

Samme budskab går igen hos Lars Vigsø (S), der er formand Børne-, Kultur- og Fritidsudvalget i Middelfart Kommune.

“Jeg er selv medlem af en idrætsforening, og jeg betaler glædeligt kontingent, selvom jeg ikke har brugt foreningens tilbud i de sidste par måneder. Jeg kunne ikke drømme om at kræve pengene tilbage. Det handler om at vise samfundssind,” siger Lars Vigsø.

Læs også:
Endnu en kommune kompenserer for ubrugt børnepasning

Kim Aas Christensen (S), der er formand for Opvækst og Læringsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, virker som en af de eneste udvalgsformænd åben for ideen om en kompensationsordning for tabt børnepasning. Han frygter dog også for de økonomiske konsekvenser og krydser derfor fingre for, at regeringen giver en hånd med:

“Hvis vi selv skal finde pengene, skal vi skære ned på noget andet. Så jeg håber, at regeringen vil imødekomme ønsket om at dække en del af kompensationen. Hvor meget, de kommer til at dække, er svært at sige, men jeg håber og tror som socialdemokrat, at mit eget regeringsparti har tænkt sig at hjælpe.”

Kommunernes Landsforening (KL) har henvendt sig til regeringen for at få svar på, om en national model for orlov og betalingsfrihed, hvor staten kompenserer økonomisk, er i støbeskeen. Men indtil videre tilbyder staten altså ikke kompensation.