Der skal bruges vikarer til en skole, og det fik afdelingsleder til at annoncere efter en 'frisk kvinde'. (Kvinden på fotoet har ikke noget med sagen at gøre) - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)

En afdelingsleder og en kommune står med røde ører. Lederen annoncerede efter en ‘frisk kvinde’ til et vikarjob. Det fik en mand til at klage, og han har nu fået medhold af Ligebehandlingsnævnet.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

En afdelingsleder i en kommune stod og manglede vikarer til undervisning på en skole. Lederen lavede et opslag på Facebook med jobbet, og her fremgik det, at kommunen søgte efter en “frisk kvinde”.

Den formulering fortryder afdelingslederen og kommunen nok. For det er en klar overtrædelse af forbuddet mod annoncering efter personer af et bestemt køn. Det fremgår af en afgørelse i Ligebehandlingsnævnet

13. januar 2020 skrev afdelingslederen følgende i et opslag på Facebook (fra sin private Facebook-profil):

Kære lærerstuderende
Vi mangler dygtige vikarer, både til faste vikariater og løse vikariater.

Vores dygtige vikarer har fået andre opgaver og vi mangler derfor nye lærer vikarer på [Navn på skole]. Vi vil derfor rigtig gerne møde lærerstuderende som kunne have mod på opgaven. Vi mangler vikarer til det daglige fravær derudover har vi et barselsvikariat i 2. klasse med dansk og masser af idræt på skemaet, så er du en frisk kvinde som har dansk og idræt på linje – hører vi gerne fra dig.”

Kvalificeret mand klagede

Opslaget fik en mand til at klage til Ligebehandlingsnævnet. Manden  søgte ikke selv stillingen, fordi det ifølge nævnets sagsbeskrivelse “ikke gav mening for ham at søge et job, hvor han på forhånd vidste, at han var udelukket på grund af sit køn.”

Af afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet fremgår, at den formastelige afdelingsleder ifølge nævnets vurdering handlede på kommunens vegne, selv om der var tale om et privat opslag på Facebook. Nævnets konklusion er:

“Indklagede (kommunen, red.) har handlet i strid med forbuddet mod annoncering efter personer af et bestemt køn.”

Klageren – altså manden – får ingen godtgørelse. Og nævnet kan ikke give kommunen en bøde, så den slipper med en løftet pegefinger.