Politikerne i Guldborgsund var advaret om, at det kunne være i strid med lokalplanen, da de gav tilladelse til at opføre ti store sommerhuse. (Arkiv) - Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Planklagenævnet har afgjort, at opførelsen af ti kæmpesommerhuse på Falster er i strid med lokalplanen. Borgmester er ‘dybt overrasket’, men tidligere byplanarkitekt siger, at politikerne var advaret. De store sommerhuse er et stridsemne i mange kommuner.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

I flere af landets kommuner kæmper naboer i sommerhusområder mod opførelsen af de såkaldte kæmpesommerhuse, som kaldes udlejningsfabrikker eller festfabrikker. De senere år med eksempler i blandt andre Nordsjælland og Sønderjylland.

I Guldborgsund Kommune ligger sommerhusområdet Marielyst, og her har kommunen givet tilladelse til et firma til at opføre ti store sommerhuse med henvisning til, at det godt kan ske uden at ændre i den eksisterende lokalplan for området. Men nej, den går ikke, siger Planklagenævnet nu i sin afgørelse. Det skriver Folketidende.

I afgørelsen slås det fast, at byggeriet er i strid med lokalplanen og nævnet udelukker desuden, at kommunen kan dispensere fra principperne i den gældende lokalplan:

“Jeg er skuffet og dybt, dybt overrasket. Det er en sag, hvor vi har haft både vores egne folk og eksterne rådgivere på, så det er jeg da forundret over,” siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder (Guldborgsundlisten) til Folketidende.

Men det undrer den daværende byplanarkitekt i kommunen Göran Christiansen, der i oktober 2019 var ansvarlig i sagen. Han gjorde dengang over flere omgange opmærksom på overfor både kolleger, chefer og kommunens jurist, at ‘byggeriet har en sådan størrelse og indvirkning på det eksisterende miljø, at det kræver udarbejdelse af en ny lokalplan’

Alligevel endte det med, at forvaltningen stillede sig positiv overfor projektet. En efterfølgende personalesag mod Göran Christiansen betød, at han ikke længere arbejder i kommunen.

Formanden for teknik, miljø og ejendomsudvalget, Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), tager den tidligere byplanarkitekts udmelding til efterretning:

“Jeg har intet hørt om det. Udvalget er ikke orienteret om, at han havde en anden oplevelse af tingene. I bagklogskabens lys havde det været godt, hvis vi havde vidst det, men jeg har stadig tillid til min forvaltning,” siger Peter Bring-Larsen til Folketidende.

Borgmesteren håber nu på, at der kan blive politisk flertal for vedtagelse af en ny lokalplan, så kæmpesommerhusene fortsat kan udlejes.

“Borgerne har krav på retssikkerhed. Absolut. Kommunen retter ind, men vi har også en situation med privat ejendomsret og en ejer af grunden, der har købt i god tro med en byggetilladelse på,” siger han til Folketidende.

Læs også:
Minister slår fast: Sommerhuse kan lejes ud i 41 uger