Ejler Schütt, forhenværende medlem af Dansk Folkeparti og viceborgmester i Aabenraa Kommune, vil ikke afgive sit mandat til DF. (Arkiv) - Foto: Aabenraa Kommune

Viceborgmesteren i Aabenraa Kommune har sagt farvel til Dansk Folkeparti og beholder sit mandat i byrådet. Det sker på trods af en aftale om, at ex-DF’ere skal afgive deres mandat.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Dansk Folkepartis medlemmer har i flere kommuner underskrevet en aftale med partiet inden kommunalvalget i 2017 om, at hvis der sker et brud mellem byrådspolitikeren og partiet, så overdrager det tidligere medlem sit mandat til partiet.

Men sådan går det ikke hver gang. En sag fra Esbjerg Kommune bragte sindene i kog i august forrige år, og nu er en lignende tvist opstået i Aabenraa Kommune.

Læs også:
En underskrift skaber DF-ravage i Esbjerg

Viceborgmester Ejler Schütt har forladt Dansk Folkeparti og er blevet løsgænger. Men han beholder sit mandat, skriver JydskeVestkysten. Han føler sig nemlig ikke forpligtet af den skriftlige aftale:

“Det kommer an på omstændighederne, og den her sag er helt atypisk. Jeg følte mig presset ud af Dansk Folkeparti, så det er deres egen skyld,” siger Ejler Schütt til avisen.

Men den argumentation køber Werner Jensen ikke. Han er tidligere lokal DF-formand, og det var ham, Ejler Schütt underskrev aftalen med:

“I aftalen, han (Ejler Schütt, red.) har underskrevet, og selv har været med til at udforme, står der, at hvis man forlader partiet, uanset grund, forlader man også byrådet. Den (Ejler Schütts begrundelse, red.) kan bare skydes ned efter min opfattelse. Det har han selv i en tidligere byrådsperiode klandret andre, der har forladt byrådsgruppen, for,” siger Werner Jensen til JydskeVestkysten.

Men som reglerne er i kommunalpolitik, har Ejler Schütt ret til at beholde sit mandat. Ifølge valgloven kan et medlem anmode byrådet om lov til at afgive sit mandat, men det skal ske på grund af f.eks. helbredstilstand, forretninger eller anden ‘rimelig grund’. Det gælder ikke interne stridigheder i en lokal partiforening, skriver JydskeVestkysten.