Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne advarer mod, hvis kommunerne blot erstatter statslige regler ved frikommuneforsøg.

Tre ud af fire kommunale ledere lover borgerne bedre service, hvis Folketinget slækker på de mange lov- og proceskrav overfor kommunerne.

Af Arne Ullum, [email protected]

Tre ud af fire kommunale ledere forudser, at borgerne vil få bedre service, hvis Folketinget giver kommunerne friere rammer som led i de igangværende frikommuneforsøg. Det viser en undersøgelse, som Lederne har foretaget blandt 1.649 ledere i kommunerne.

Men samtidig advarer Lederne mod, at de snærende statslige bånd blot bliver afløst af nye og flere regler internt i kommunerne.

“Mange kommuner er desværre slemme til selv at indføre alt for mange rigide procedurer og dokumentationskrav, som begrænser de enkelte lederes ledelsesrum og stjæler tid fra både ledere og medarbejdere,” siger Niklas Praefke, der er cheføkonom hos Lederne.

To tredjedele af de kommunale ledere siger, at kommunerne har indført flere dokumentationskrav i de seneste to år.

“Derfor er det en væsentlig forudsætning for frikommunernes succes, at kommunerne lægger bånd på deres eget bureaukrati og lader lederne få rum til at lede,” siger Prefke.

Undersøgelsen viser også, at kommunerne har et problem, når de skal hyre chefer fra det private erhvervsliv. Hele 62 procent af kommunale chefer med en baggrund i det private siger i undersøgelsen, at de havde større ledelsesrum i det private, mens kun 14 procent oplever, at de har mere ledelsesrum i kommunen.

16 procent forventer, at friere rammer øger risiko for servicesvigt

De mange statslige regler og krav er oftest blevet indført i et forsøg på at sikre borgerne mod svigt i den kommunale service.

Kun 16 procent af lederne i undersøgelsen er enige i, at lempelse af de mange centrale regler kan øge risikoen for, at nogle borgere ikke får den service eller hjælp, som de har krav på.

“Kommunerne skal naturligvis fortsat overholde de overordnede krav, som lovgivningen på forskellige områder stiller til den service, borgerne har krav på. Og hvis de ikke gør det, kan borgerne jo klage på fuldstændig samme måde som i dag. Jeg mener tværtimod, at friere rammer til kommunerne vil gøre det nemmere at tilrettelægge indsatsen og udføre opgaverne, sådan at servicen bliver bedre til borgerne i de enkelte kommuner,” siger Niklas Praefke.