Fotoet er fra Rørkjær Skole i Esbjerg. Skolen får ligesom kommunens andre skoler udstrakt frihed i de kommende skoleår. - Foto: Rørkjær Skole Esbjerg

Esbjerg er kommet langt i forberedelserne til at sætte kommunens skoler fri under frikommuneforsøg. ‘Hele vejen rundt er der god energi i processen, der skrider flot fremad mod det nye skoleår,’ siger borgmesteren.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Skridt for skridt er Esbjerg Kommune godt på vej ind i den frihed, som statsministeren i efteråret sendte af sted mod den lokale folkeskole. I de næste tre skoleår sætter velfærdsaftalen kommunens ni skoler med 26 afdelinger stort set fri fra både statslige og kommunale regler, og som den helt afgørende præmis for projektet er friheden nu på plads.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Esbjerg Kommune.

Fra Folketinget er der sat få hegnspæle op, og de handler blandt andet om, at det skal være gratis at gå i skole, lige som eleverne skal slutte skoletiden af med en afgangsprøve. Skolerne skal leve op til det, der normalt bliver krævet fagligt i folkeskolen, og der skal være støtte til elever, som har brug for en ekstra hånd.

Aftale mellem skole og byråd

I Esbjerg Kommune har byrådet netop kridtet banen op lokalt, og alle politikker, strategier og retningslinjer på skoleområdet har været oppe at vende. Også her står kun få hegnspæle tilbage, og de markerer en fælles linje og ambition om at sikre læring og trivsel for alle børn og unge. Kernen bliver en samarbejdsaftale mellem hver skole og byrådet, står der i pressemeddelelsen.

“Skolernes frihed skal selvfølgelig være reel, så de i praksis hver især kan gå den vej, der skaber udvikling og løfter skolen lokalt. Derfor har vi politisk fokuseret på værdierne og de store linjer, så der også er en fælles retning. Hele vejen rundt er der god energi i processen, der skrider flot fremad mod det nye skoleår. Som et af de næste skridt inddrager vi de gode kræfter rundt om folkeskolen, fordi vi ved, at de også kan og vil styrke det her ambitiøse projekt. Det bliver på et webinar den 7. april,” siger Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune.

Frihed åbner nye døre

Børn & Familieudvalget ser frem til at lade friheden åbne nye døre på skolerne.

“Skolerne får stort rum til at handle selv, og de har også retten til at udfordre både de lokale og nationale hegnspæle, hvis de ikke giver mening hos dem. Den åbenhed ligger i friheden, og der skal være plads til at eksperimentere, tænke vildt og stort, lave fejl og lykkes. Meningen er, at alle bliver klogere undervejs i de tre år, og så vil projektet forandre og udvikle sig med den viden og de erfaringer, skolerne samler op,” siger formand for Børn & Familieudvalget Diana Mose Olsen.

Sammenhæng mellem skole og fritid

Kultur & Fritidsudvalget har særligt øje for den tid, der ligger uden for den normale skolegang.

“Der skal der også fortsat være et førskoletilbud, så børnene får et godt og trygt skifte fra børnehave til skole. Samtidig er det en hegnspæl, at skolerne trækker en linje til kulturlivet og giver eleverne den læring og dannelse, der ligger i det”, siger formand for Kultur & Fritidsudvalget May-Britt Andrea Andersen.

Ny lokalaftale med lærerne

Når det efter sommerferien ringer ind til skoleåret 2021/2022, gælder en ny aftale for lærernes og børnehaveklasseledernes arbejdstid i folkeskolen i Esbjerg. Kommunen og Esbjerg Lærerforening er netop blevet enige om lokalaftalen.

Den nye lokalaftale bygger videre på takterne i den nationale aftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation og supplerer med de hensyn og temaer, som er vigtige lokalt.