Formand Jakob Ellemann-Jensen og Venstre er i en række kommuner afhængige af, at Pernille Vermund og Nye Borgerlige kan samle mange tabte DF-stemmer ved KV21 op, hvis der fortsat skal være en Venstre-borgmester. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Seks Venstre-borgmestres skæbne kan blive afgjort af, om Nye Borgerlige er i stand til at samle de mange vælgere op, som forlader Dansk Folkeparti. Se de seks borgmestre i farezonen.

Af Arne Ullum, [email protected]

En række Venstre-borgmestres skæbne ved kommunalvalget til efteråret vil formentlig blive afgjort af, om Nye Borgerlige får succes med at suge de mange stemmer op, som Dansk Folkeparti står til at miste.

I de nationale meningsmålinger er to tredjedele af de tabte DF-vælgere gået til Nye Borgerlige, mens den sidste tredjedel er delt mellem Venstre og Socialdemokratiet, siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet til NB-Økonomi.

Og det er vigtigt for Venstre, at det også bliver billedet ved kommunalvalget, at det kun er omkring en sjettedel af de tabte DF-vælgere, som går over midten.

“Ellers kan nogle Venstreborgmestre risikere at tabe flertallet,” siger Kasper Møller Hansen.

Han peger samtidig på, at nye uprøvede kommunalbestyrelsesmedlemmer – og det vil størstedelen fra Nye Borgerlige være – altid skaber usikkerhed.

“Spørgsmålet er også, om de her uprøvede kandidater, som bliver valgt ind for NB, er ‘up for grabs’ – kan de tilbydes en udvalgsformandspost og pludseligt støtte en socialdemokratisk borgmester. Jeg tror, vi vil se nogle skarpe konstitueringer med nye samarbejdskonstellationer – også hvor Socialdemokratiet og Venstre går sammen for at holde yderpartierne ude,” siger Kasper Møller Hansen.

Seks V-borgmestre afhængige af Nye Borgerlige

I mange især vestjyske kommuner sidder Venstre med så solidt et flertal, at borgmestrene med rimelig sikkerhed kan tåle et vist stemmeskred fra blå til rød blok. Og med de aktuelle meningsmålinger tyder alt på, at partierne i rød blok samlet får en pæn fremgang ved kommunalvalget.

Men for seks Venstre borgmestre bliver det en kamp at sikre sig flertallet, og her er det afgørende, at DF-stemmerne bliver i blå blok.

I Glostrup sidder den nuværende borgmester John Engelhardt meget usikkert. Ikke alene er han afhængig af en stor DF-gruppe, men De Konservative gik i valgperioden sammen med Socialdemokratiet og venstrefløjen om en ny konstituering af alle udvalgsformænd. Det bliver med andre ord ikke nemt for Piet Papageorge, som er ny spidskandidat for Venstre i kommunen, at genvinde  borgmesterposten til partiet.

I Frederikssund er John Schmidt Andersen afhængig af to DF’ere, som lige præcis sikrer et borgerligt flertal. Dermed skal der blot flyttes få stemmer over midten for at bane vejen for et rødt flertal, hvis de radikale går med rød blok.

I Haderslev sidder Venstremanden Hans Peter Geil i dag på et smalt borgerligt flertal med 16 ud af 31, hvoraf fire medlemmer er fra Dansk Folkeparti. Derudover har Slesvigsk Parti et medlem. Geil genopstiller ikke, og selvom det lykkes Venstre og den nye spidskandidat Mads Skau at holde fast på Slesvigsk Parti, så kan Venstre ikke tåle et større stemmeskred hen over midten.

I Esbjerg sidder Jesper Frost på et smalt borgerligt flertal, hvis man indregner både Dansk Folkeparti og to lokallister. Umiddelbart ser Jesper Frost ud til at være i fare, men en nyvalgt borgmester har ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen i sin første valgperiode muligheden for at høste en såkaldte borgmestereffekt, som typisk er omkring et par procent. Men det borgerlige flertal i Esbjerg er afhængigt af to DF-mandater, så det kan meget nemt blive en tæt afgørelse i Esbjerg.

I Vejle sikrede Venstres Jens Ejner Christensen sig kun lige akkurat borgmesterposten efter KV17 takket være et enkelt mandat fra DF. Vejle er dermed en af de byer, hvor Socialdemokratiet har en god chance for at snuppe borgmesterposten fra Venstre.

I nabokommunen Hedensted er det til gengæld lige modsat. Her sikrede socialdemokraten Kasper Glyngsø sig borgmesterposten med hjælp fra fire DF’ere på trods af massivt blåt flertal i byrådet. Den konstellation kan blive svær at genskabe, medmindre DF-stemmerne går over til Socialdemokratiet eller, at Nye Borgerlige, ligesom DF støtter en socialdemokratisk borgmester.

I Mariagerfjord Kommune sidder Venstremanden Mogens Jespersen umiddelbart på et nogenlunde sikkert blåt flertal på 16 ud af de 29 medlemmer af byrådet. Men to af de 16 er fra DF, og med forventet fremgang for rød blok bliver det afgørende at holde så mange af DF-stemmerne i blå blok som muligt.