Folkemødet 2021 bliver ikke som det plejer. Efter at finansieringen er på plads, er der midler til at foreningen bag Folkemødet kan afprøve koblingen mellem fysiske debatmøder på Bornholm og digitale demokratisamtaler. - Foto: folkemoedet.dk

Christiansborg har imødekommet en anmodning om 2,9 millioner kroner til folkemødet på Bornholm. Mødet får i år fokus på, hvordan samfundet kan genstartes efter corona.

Af Lene Vind,

Folkemødet på Bornholm ønsker at udkomme i en ny version i år, hvor mødet bygges op om en folkehøring, der rejser rundt i Danmark, det fysiske folkemøde på Bornholm samt en digital udvidelse. De tre dele skal supplere hinanden og kan skaleres afhængigt af covid-19-restriktioner.

Det nye coronavenlige format bliver nu muligt at søsætte, efter at et politisk flertal på Christiansborg har bevilget 2,9 millioner kroner, som Folkemødet havde anmodet om.

”Vi skal kæmpe for den fælles samtale, så vi kan løse vores problemer sammen. Vi skal kæmpe for at mødes og samarbejde. Folkemødet er netop en ambition om en samtale, alle kan være med i. Derfor er vigtigt at signalere en fortsat opbakning til Folkemødet, som i år skal foregå på en covid-19-sikker måde,” skriver kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Øgede omkostninger som følge af covid-19

Folkemødet anslår at have behov for 12,5 millioner kroner og har selv skaffet størstedelen af beløbet.
Når politikerne på Christiansborg nu giver de sidste 2,9 millioner kroner, bliver der råd til at etablere et nyt hovedsceneområde med covid-19-tiltag og en ny digital folkemødeplatform.

Det glæder foreningen bag Folkemødet.

“Den økonomiske støtte er med til at redde Folkemødet 2021 og gør det muligt for os skabe samtaler på tværs af borgere, politikere, civilsamfundsorganisationer og erhvervslivet”, siger bestyrelsesformand i Foreningen Folkemødet, Vibe Klarup i en pressemeddelelse.

I følge foreningen bliver temaet for Folkemødet 2021  “Idéernes Folkemøde” og hvordan de bedste idéer kan være med til at kvalificere, hvordan samfundet genstartes i forhold til kulturliv, åndsliv, erhvervsliv og det demokratiske engagement efter corona.

KL deltager ikke

På grund af den store usikkerhed, meddelte KL allerede i november 2020, at man ikke deltager i Folkemødet, selvom det har været en unik ramme, og KL har været med siden det første Folkemøde.

”Men med den store usikkerhed, der er omkring hele coronasituationen – også til foråret, har vi besluttet allerede nu at melde ud, at vi ikke deltager i 2021. Det binder mange ressourcer at forberede et folkemøde, og vi mener, at det er mest fair for alle, at vi træffer en beslutning nu,” sagde Ida Thuesen, kommunikationschef i KL, tilbage i november.

KL regner dog stærkt med at vende tilbage i 2022.

Fakta

Folkemødet 2021 vil blive afviklet Allinge i uge 24, torsdag den 17. juni, fredag den 18. juni og slutte lørdag aften den 19. juni. I 2021 udgår søndag dermed.

De 2,9 millioner kroner finansieres af uforbrugte udlodningsmidler, som er reserveret til tiltag i forbindelse med corona.

Aftaleteksten kan læses på Kulturministeriets hjemmeside.