Velfærdsformand: Heldigvis ingen smarte løsninger på efterværn
Del artiklen:
"Jeg er glad for, at regeringen nu vil have gransket efterværnet, og at regeringen ikke kommer med nogle smarte løsninger på forhånd," siger Jakob Bigum Lundberg formand for de kommunale velfærdschefer i foreningen FSD. - Foto: FSD
Unge anbragte oplever ofte problemer, når de fylder 18 år. Nu skal kommunernes såkaldte efterværn granskes, og det bliver hilst velkommen af formand for kommunale velfærdschefer.
Anbragte unge oplever det ofte som en alt for brat overgang, når de med deres 18 års fødselsdag formelt set bliver voksne. Statistikkerne viser, at mange anbragte unge ved overgangen til voksenlivet ender i statistikken over hjemløse og kontanthjælpsmodtagere. Nu vil regeringen have gransket det såkaldte efterværn, og det bliver hilst velkomment.
”Overgangen til voksen er alt for brat for mange anbragte unge. Du ændrer dig jo ikke, blot fordi du har fødselsdag og fylder 18. Så jeg er glad for, at regeringen nu vil have gransket efterværnet, og at regeringen ikke kommer med nogle smarte løsninger på forhånd. Det giver udspillet troværdighed.”
Det siger Jakob Bigum Lundberg, som er formand for foreningen af kommunale velfærdschefer – FSD, til NB-Kommune.
I det nye udspil ”Børnene Først” lægger regeringen op til, at efterværnet skal undersøges nærmere. Regeringen skriver i sit udspil:
”At udarbejde en grundig analyse af, hvordan eksisterende midler bruges, inkl. inddragelse af tidligere anbragtes gode og dårlige oplevelser med efterværn. I forlængelse heraf udarbejdes en faglig vurdering af, hvad der skal til af ændringer, så de mest udsatte unge får en god og tryg overgang til voksenlivet, hvor de ikke overlades til sig selv.”
Granskningen må gerne føre til, at man lytter langt mere til de unge. Det mener Jakob Bigum Lundberg og siger:
“Mange unge efterspørger smidigere løsninger, når vi taler efterværn. Det håber jeg på, at man vil lytte til. For der er brug for at få set på, hvordan lovgivningen i dag er skruet sammen. Og så skal vi måske have fat I Christiansborg og have sat nogle flere penge af til, at de unge kan få deres økonomi til at hænge sammen.”
“Og hvem siger, at efterværn skal sættes ind præcis, når man fylder 18 år? Måske man skulle interessere sig mere for, hvornår der sker store skift i de unges liv? For eksempel når man går fra en grunduddannelse til en ungdomsuddannelse.”
Tilflytteres indkomster har bidraget til øget ulighed mellem kommuner og landsdele, viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Rapporten tager temperaturen på blandt andet ulighed og polarisering i det danske samfund.