Et cyberangreb mod kommunernes it-systemer kan få vidtrækkende konsekvenser, vurderer eksperter, (Modelfoto) - Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix

Det næste internationalt hackerangreb kan meget vel ramme danske kommuners it-systemer, som er blandt ‘de mest sårbare’. Konsekvenserne for borgerne kan blive omfattende, vurderer eksperter.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

I december ramte et stort hackerangreb omkring 30 danske virksomheder og myndigheders it-systemer, og det kunne have været værre: Ifølge Avisen Danmark kunne angrebet i realiteten have lukket ned for den danske strøm- og varmeforsyning.

Eksperter siger til avisen, at især offentlige myndigheder i Danmark er i fare for at blive ramt næste gang, det sker. Det siger Carsten Shürmann, der er professor på It-universitetet i København.

“Vi er kommet for sent i gang. Den offentlige sektor i Danmark er meget udsat. Mens de store private virksomheder nu har godt styr på cybertruslen, har især den offentlige sektor haft svært ved at finde ud af, hvordan man beskytter computersystemerne. Den offentlige sektor er den mest sårbare i Danmark lige nu,” siger Carsten Shürmann til Avisen Danmark.

Det gælder ikke mindst de systemer, kommunerne arbejder med, som kan være oplagte mål fremover. Det siger Peter Kruse, der er stifter af sikkerhedsfirmaet Csis Group:

“Hvis nogle er blevet efterladt på perronen, er det kommunerne. På trods af at kommunerne håndterer mange personfølsomme data, er de ikke med i den statslige, overordnede strategi om at etablere et beredskab. De er ikke tænkt ind som kritisk infrastruktur, og de står alene med opgaven. Det er en svær opgave at løfte i kommunerne, hvor der er pres på budgetterne, og medarbejderkompetencerne mangler,” siger Peter Kruse til Avisen Danmark.

Carsten Shürmann opfordrer til, at kommunerne også medtages i den nationale sikkerhedsplan:

“Cybersikkerheden bliver bedre, hvis mange går sammen og beskytter alle. Cybersikkerhed koster bare mange penge,” siger Carsten Shürmann.

Konsekvenserne for den enkelte borger, hvis en kommune rammes af et hackerangreb, kan blive voldsomme.

“Det kan betyde, at en kommune ikke kan levere de ydelser, den skal, som for eksempel ældrepleje, borgerservice, børnehaver, vuggestuer, hjemmehjælp. Det kan få store konsekvenser for lokalbefolkningen,” siger Peter Kruse til Avisen Danmark.

Læs regeringens ‘National strategi for cyber- og informationssikkerhed’ her