Den radikale kommunalordfører Kathrine Olldag er utilfreds med social-og indenrigsministerens ambitionsniveau for afbureaukratisering i kommunerne på baggrund af de seneste frikommuneforsøg. - Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Venstre og Radikale presser på for hurtigere implementering af forslag fra frikommuneforsøg. Regeringen vil først vurdere de mange forslag og eventuelt komme med lovforslag til efteråret.

Af Arne Ullum, [email protected]

Venstre og De Radikale sætter regeringen under kraftigt pres for at sikre en hurtigere implementering af en lang række forslag til afbureaukratisering fra evalueringen af de seneste frikommuneforsøg.

“Det er ikke skåltaler, vi mangler, men vilje til konkret politisk handling. Så når frikommunerne afleverer evalueringer med rigtige løsninger på virkelige problemer, så undrer det mig, at erfaringerne parkeres i den gode viljes syltekrukke,” siger den radikale kommunalordfører Kathrine Olldag til NB-Økonomi, og fortsætter:

“Jeg håber, at ministeren efter nærlæsning af evalueringerne inspireres til reel forandring, der ikke bare er flotte ord i Socialdemokratiets valgprogram.”

Venstres kommunalordfører Anni Matthiesen kræver på linje med De Radikale hurtig handling.

”Gennem de seneste fire år har en lang række af landets kommuner med frikommuneforsøget fået ny og vigtig viden indenfor eksempelvis social- og beskæftigelsesområdet. Forsøget har vist, hvordan vi kan sikre høj kvalitet i mødet med borgeren, mens vi samtidig skærer unødvendige og bureaukratiske regler væk og forenkler hverdagen for kommunernes medarbejdere. Det ville være helt skørt at lade den viden gå tabt.”

“Vi skal derimod nu se på, hvordan vi kan udbrede den og bringe nye initiativer i spil på tværs af landets kommuner. Det håber og forventer jeg også, at social- og indenrigsministeren er enig i,” udtaler Venstres kommunalordfører Anni Matthiesen til NB-Økonomi.

Reaktionen fra Venstre og De Radikale kommer efter ministeren torsdag offentliggjorde evalueringen af i alt 79 forsøg uden at love hurtig implementering af de mange forslag.

Social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S), påpeger i en skriftlig kommentar til resultatet af frikommuneforsøgene, at blandt andet forsøget med “Én plan”, allerede har ført til “forbedring og forenkling af kommunernes indsatser for borgere med sammensatte problemstillinger på tværs af forvaltninger.”

“Regeringen vil i foråret tage stilling til, om der er flere forsøg, vi vil søge Folketingets opbakning til at få udbredt til generel lovgivning på baggrund af grundige vurderinger af hvert enkelt forsøg,” siger Astrid Krag og oplyser, at eventuelle lovændringer skal vedtages i efteråret.

Ifølge Astrid Krag ligger kommunernes evalueringer lige nu hos de forskellige ressortministerier til vurdering.

“Når de har vurderet dem, vil regeringen i foråret tage stilling til, om der er nogle af forsøgene, vi vil søge Folketingets opbakning til at få udbredt til generel lovgivning,” siger hun.

Astrid Krag kendte ikke kommentarerne fra Venstre og De Radikale, da hun kommenterede frikommuneforsøgene.

KL: Mange gode tiltag

Ifølge cheføkonom i KL, Morten Mandøe, peger frikommuneforsøgene på mange virkeligt gode tiltag, som man “kan og bør tage i fremtiden.”

Mandøe nævner eksplicit resultaterne på beskæftigelsesområdet, som han mener bør blive implementeret hurtigst muligt.  Derudover peger han på, at erfaringerne med en helhedsorienteret indsats “bør blive de styrende for, hvordan man tilrettelægger det arbejde i den kommende tid.”

“De gode erfaringer fra frikommuneforsøgene på børne- og ungeområdet, hvor man ved at skrue ned for procesregler har skabt bedre tid til det faglige arbejde med sårbare børn og unge, har medvirket til at øge børnenes trivsel. De erfaringer og resultater bør indgå med stor vægt i arbejdet med en ny kommende Barnets Lov,” siger KL’s cheføkonom.