"Vi har i mange år forsøgt at drive vores kommuner meget effektivt, og det er godt. Men det betyder også, at vi har oparbejdet mange kontrolsystemer," siger Socialdemokratiets kommunalordfører Birgitte Vind til Berlingske. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)

Både mine medarbejdere og jeg selv bruger mere tid på dokumentation og kontrol end tidligere. Det siger to ud af tre kommunale ledere i ny måling. Vi må opgive noget af al den kontrol, siger kommunalordfører.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

To ud af tre kommunale ledere oplever, at de bruger tid på at sætte flueben og føre kontrol end for to år siden. Og den samme andel af ledere i kommunerne peger på, at deres medarbejdere i højere grad må bruge tid på dokumentation.

Det viser en ny undersøgelse, som organisationen Lederne har udført, og som Berlingske skriver om.

Ifølge undersøgelsen siger 65  procent af lederne, at de bruger mere tid på dokumentation nu end for to år siden. En af dem er skoleleder Jeanne Riise fra specialskolen Ellebækskolen i Køge.

“Vi oplever at skulle svare på rigtig mange ting udefra. Vi har en forvaltning, der gerne vil hjælpe os, de vil gerne have svar på alting og har mange gode initiativer, som vi skal dokumentere, at vi har sat i værk,” siger Jeanne Riise til Berlingske.

Som et eksempel nævner hun over for avisen, at hvis et af børnene på skolen skal indstilles til et tilbud af en art, så skal det behandles tre gang i et såkaldt ressourceteam, der tre gange skal skrive referater. Og der skal udarbejdes handleplaner tre gange med teamet om, hvad man gør.

Ifølge den nye undersøgelse oplever en tredjedel af lederne i kommunerne, at de har fået mindre ledelsesrum i løbet af de seneste to år.

“Det er et stort problem, fordi tiden, der bruges på dokumentation, går fra den tid, som kan bruges til at sikre den bedste service til borgerne,” siger cheføkonom i Lederne, Niklas Praefke, til Berlingske.

Politisk set har både den nuværende og den tidligere regering talt varmt for afbureaukratisering. Og statsminister Mette Frederiksen (S) har gjort meget ud af, at syv kommuner har fået grønt lys til frikommuneforsøg.

Kommunalordfører i Folketinget Birgitte Vind (S) håber, at frikommuneforsøgene kan være med til at bane vej for mindre bureaukratisk bøvl. Til Berlingske siger hun:

“Vi har i mange år forsøgt at drive vores kommuner meget effektivt, og det er godt. Men det betyder også, at vi har oparbejdet mange kontrolsystemer, så vi har kunnet sikre os, at vi kunne fortsætte med at yde den samme service. Og det bliver vi nødt til at ændre på.”

Fakta – Sådan er undersøgelsen foretaget

En spørgeskemaundersøgelse, hvori Lederne har fået svar fra 1.649 kommunale ledere – bredt fordelt på de kommunale områder i december og januar – viser at:

• 72 procent af lederne siger, at deres medarbejdere bruger mere tid på dokumentation end for to år siden.

• 65 procent siger, at de selv bruger mere tid på dokumentation end for to år siden.

• 66 procent oplever, at der er kommet flere krav om dokumentation fra kommunerne. 63 procent mener, at det samme er tilfældet fra statens side.

• 37 procent oplever, at de har fået mindre rum til at lede og føre de politiske beslutninger ud i livet, end de havde for to år siden. Halvdelen har ikke oplevet nogen forandring, mens kun 11 procent oplever, at de har fået mere ledelsesrum.

7.613 kommunale ledere fik spørgeskemaet, hvilket giver en svarprocent på 21,7.

Kilde: Lederne/Berlingske