Del artiklen:
"Man går rundt og er lidt frygtsom," fortæller May Bjerre Eiby (th) om sin erfaring med at arbejde på plejehjem i kommunerne. Større åbenhed om godt og skidt i kommunerne blev efterlyst på konference, hvor sagen med plejesvigt af 90-årige Else Marie Larsen gav debat (tv). - Foto: TV 2 og Dagmarsminde

Ledere og politikere i kommunerne har et kæmpe ansvar for at få gjort op med syg tavshedskultur i kølvandet på ‘Else-sagen’ om plejesvigt. Det siger psykolog på konference, hvor der kraftigt blev efterlyst større åbenhed om kritiske forhold og respekt for faglighed.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

”Der er brug for topledere i kommunerne, som tør tale om og høre på det, hvis der er noget galt i kommunen. Ledere som vil lytte, og som går ind for dybere løsninger. Der er ikke brug for flere ’quick-fixes’.” 

Sådan sagde den erfarne psykolog og forfatter Dorthe Birkmose torsdag på KØF (Kommunaløkonomisk Forum). Og hun fortsatte sin opsang til de omkring 1.000, der virtuelt lyttede med:

”Der er en syg kultur i mange kommuner, hvor man ikke kan tåle kritik og ikke vil høre den. Og når borgeren henvender sig lyder svarene: ’Vi skal jo spare’, ’Tag ja-hatten på’, ’Brug ’Pyt-knappen’.”

De hårde ord fra Dorthe Birkmose faldt blandt andet på baggrund af ’Else-sagen’ – altså TV 2’s afdækning af alvorlige plejesvigt i Aarhus og Randers. På KØF måtte stadsdirektør i Aarhus Kommune, Niels Højbjerg, erkende, at ’Else-sagen’ i sommeren 2020 blev håndteret forkert i starten. 

“I begyndelsen af ’Else-sagen’ brugte vi meget energi på at få klarlagt lovligheden af de skjulte optagelser på plejehjemmet. Det var en fejl. For selv om vi fik medhold i både fogedretten og landsretten, så skabte vores fokus større politisk besvær end nødvendigt,” sagde Niels Højberg. 

Han oplyste – som tidligere beskrevet i NB-Kommune – at ældreplejen i Aarhus i kølvandet på Else-sagen er blevet reorganiseret. 

Generelt bør ledere og politikere i kommunerne være meget opmærksomme på, hvordan de håndterer møgsager. Det mener Dorthe Birkmose, som har fulgt mange dårlige sagers forløb:

”De her mediesager har typisk et forløb med forargelse, fordømmelse, en uvildig rapport, vasken hænder, og der fyres måske nogle medarbejdere. Men når alt det er overstået, så fortsætter man det hele, og nogle gange bliver forholdene endnu værre,” sagde Dorthe Birkmose og fortsatte:

”Og læren hos medarbejderne er, at når problemerne kommer frem i lyset, så er der ingen hjælp at hente. Det gør folk afmægtige og giver denne her syge tavshedskultur. Vi skal væk fra den kultur og over til psykologisk tryghed.”

‘Man går rundt og er lidt frygtsom’

En af paneldeltagerne i debatten på KØF var May Bjerre Eiby, som er leder af friplejehjemmet Dagmarsminde. Hun har tidligere arbejdet i den kommunale ældrepleje.

“I det kommunale system går man rundt og er lidt frygtsom for, at man ikke opfylder kravene oppefra. Der er stramme regler, og man er i tvivl om, hvorvidt man må prøve at gøre noget nyt og være kreativ,” sagde May Bjerre Eiby. 

Hun slår på tromme for fagligt stærke ledere på plejecentrene:

”Der skal være flere ledere, som har lyst til at være med i plejen af de ældre. Altså ledere, som godt kan lide arbejdet med beboerne, og som kan være en slags kollega med medarbejderne.”

Faglighed – ja, tak!

Netop stærk faglighed – og respekt for det – var nøgleord i velfærdsdebatten på KØF. En måling blandt deltagerne i KØF viste også klart, hvad der står øverst på ønskesedlen, når det gælder om at styrke kvaliteten i velfærden:

(Artiklen fortsætter under tabellen)

null
Kilde: Undersøgelse blandt deltagerne i KØF 2021.

Efterlysningen af større respekt for faglighed kom også med klar adresse til Folketinget fra borgmester i Herlev og formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen (S).

“Ledelse i kommunerne har i mange år haft fokus på bureaukrati, management og faglighed. Og vi står med det strukturelle problem, at bureaukrati og management i alt for mange år er blevet sat i højsædet på grund af detailstyring fra Christiansborg,” sagde Thomas Gyldal Petersen og uddybede:

“Det har blandt andet betydet, at vi kommunerne har sendt lederne på en masse dyre ledelseskurser i stedet for, at de har kunnet dyrke deres faglighed i hverdagen. Vi har brug for et frihedsbrev til kommunerne fra staten.”

Borgmester Ulrik Wilbek (V) glæder sig til i Viborg Kommune at opleve den frihed, som et nyt frikommuneforsøg på ældreområdet kaster af sig for kommunen.

“Vi kommer til at sætte medarbejderne fri. Det vil udløse lavere sygefravær og gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere. Vi skal være Danmarks bedste aktivitets- og velfærdskommune for de ældre,” sagde Ulrik Wilbek.  

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her